Futópálya lesz, megújul a strand

2018.01.02. 11:30

Nagyszabású fejlesztések kezdődnek tavasszal a Szalki-szigeten

Mint arról már a két ünnep között beszámoltunk, Kósa Lajos, a Modern Városok Programot felügyelő tárca nélküli miniszter arról tájékoztatta a város önkormányzatát, hogy Dunaújváros a 2018-as évben a Szalki-sziget fejlesztésére 435, az egykori vidámpark területén történő átfogó beruházásokra pedig 415 millió forintot kap a kormánytól.

DH-információ

látvánterv

Korábban részletesen írtunk arról, milyen munkálatokat terveznek a vidámparkban, amely számos funkcióval is bővül majd. Az alábbiakban pedig a Szalki-sziget fejlesztését mutatjuk be tételesen.

A Szalki-sziget fejlesztésére összesen bruttó 1 milliárd 160 millió forintot fordíthat majd az önkormányzat.

Remix: a jelenleg bezárt épület teljes rekonstrukcióját követően az újra megnyílik a strand, a zöldfelületek felé. Így létrejön egy olyan vendéglátótér, ami közvetlen kapcsolatban van a környezetével, de ugyanakkor a felette lévő emeleti szinttel le is határolja azt. Az emeleti szint rendezvényteremként hasznosulna.

A strandhoz kapcsolódó öltözőépületek és vizesblokkok teljes rekonstrukciója is megtörténik, hiszen a strand használatához elengedhetetlen a megfelelő, mai kor igényeinek megfelelő szociális funkciók biztosítása.

A szabadtéri színpad, mint a többi építmény elöregedett, jelenlegi formájában nem képes ellátni feladatát. A tervezett felújítás nem csak építészeti tevékenységet takar, hiszen elengedhetetlen a megfelelő villamos hálózat, hangosítás kiépítése is. Új sportpályákkal, mobil lelátókkal is bővül a sziget. Az aktív pihenésre vágyók számára két strandröplabda- és egy strandfocipályát alakítanak ki. A városi amatőr futók nagy örömére 2,2 kilométer hosszan futópályát építenek, amely a strand bokros, fás, ligetes részén, a Halászcsárda mögötti erdőnél halad majd.

A pályát 1,5 méter széles nyomvonallal tervezték, úgy, hogy a kikötőbe vezető úton nem vezet át. E futópálya környezetében sportcélú kültéri eszközök, és pihenőhelyek építése során „felnőtt játszóteret” alakítanánk ki, ahol különböző szabadtéri testépítő sporteszközöket helyeznek ki, a terület zöldövezetében.

A látványtervek szerint így néz majd ki az újjáépített egykori Remix bejárata

Emelett turisztikai célú kikötő épül a kemping keleti területén, valamint kikotorják az öböl, a horgásztanya, csónakház, zsilip környezetében lévő meder fenekét.

A Szalki-sziget átfogó fejlesztésétől azt várják, hogy a városrész olyan attrakcióval bővüljön, amely képes napi elfoglaltságot, kikapcsolódást biztosítani a város lakosságának és az ide érkezőknek, valamint érdemben növelni a térség látogatottságát, és hozzájárul a város turisztikai bevételeinek bővüléséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában