Ez történt 2017-ben 2.0

2018.01.04. 07:00

Világnapok, hétköznapok – Sokszínű életet él Dunaújváros

Kultúra, sport, politika, oktatás: nagyon sokféle eseményről számoltunk be lapunkban tavasszal is.

Pekarek János

A Kákics-együttes nagysikerű előadása április 11-én, József Attila születésnapján, a költészet napján

Fotó: Zsedrovits Enikő

Április:

Történelmi, vallástörténeti és régészeti ismeretekkel is gyarapodhattak azok, akik részt vettek a II. Pentelei Monostor Konferencián.

A város középiskoláinak fiataljai kék léggömbökkel jelezték az autizmus világnapján rendezett szemléletformáló minifesztiválon, a Városháza téren, hogy elfogadják a másságot is.

Az internet tudatos és óvatos alkalmazásával is foglalkoztak a diákok tanáraik irányításával a Vasvári iskolában rendezett Digitális Témahét alkalmával.

Eddigi legnagyobb létszámú rendezvényét szervezte meg a Dunaújvárosi Egyetem: a 33. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Műszaki Tudományos Szekcióját. A résztvevőknek gyárlátogatásokat is biztosítottak a szervezők.

Ünnepélyesen nyitották meg a nagymúltú, 38. Arany Üst korosztályos nemzetközi úszóversenyt a dunaújvárosi Fabó Éva Sportuszodában. Az eseményen részt vett Cserna Gábor polgármester és Izsák Máté, az önkormányzat oktatási, ifjúsági, kulturális és sportbizottságának elnöke is.

Húsvét alkalmából Jézus Krisztus szenvedéseinek történetét idézték fel a pentelei Kálváriánál a dunaújvárosi római katolikus, görögkatolikus és evangélikus egyházak képviselői nagypénteken.

Ha jól tanulsz, a tengerparton nyaralhatsz! – akár ezt a mottót is választhatná a Szilágyi tagiskola sikeresen működő szerb-horvát szakköre, amelynek tagjai az Országos Horvát Nemzetiségi Önkormányzattal és a zombori általános iskolásokkal is felvették a kapcsolatot.

Ezúttal tűpontosan bevált a meteorológusok jóslata: április harmadik hetében visszatért a tél! Térségünkben is 5-6 centiméter friss hó hullott, amit később intenzív eső váltott fel. A tavaszi tél a Petőfi ligetet is behavazta.

A Kákics-együttes nagysikerű előadása április 11-én, József Attila születésnapján, a költészet napján
Fotós: Zsedrovits Enikő

A világszerte párját ritkító magyar bölcsődei rendszer létrejöttének 165. évfordulóján összejövetelt rendeztek a városházán.

Sporttörténelmi sikert ért el a dunaújvárosi Kovács Zsófia tornász: a kolozsvári Európa-bajnokságon a szerenkénti döntőkben szerepelt. Ugrásban, gerendán és felemás korláton is hatodik lett, egyéni összetettben pedig ezüstérmet szerzett, Orbán Viktor miniszterelnök is köszöntő levelet küldött neki.

Városszületésnap: a 66 éve alapított Dunaújváros előtt tisztelgett az ünnepi közgyűlés.

Április végén, a meteorológusok jóslata szerint visszatért a tél a városba: Kodály és Bartók behavazott szobra a Petőfi ligetben
Fotós: Ady Géza

Május:

Az elmúlt tavaszon két alkalommal is erősíthette kapcsolatait németországi, dortmundi társintézményével a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium. A kapcsolat a Reinoldus und Schiller Gymnasiummal már három évtizedes múltra tekinthet vissza.

A négyéves Nagy Kamilla hősiesen küzd súlyos daganatos betegségével: az évek óta tartó kezelések sorában tavasszal újra hazaérkezett a klinikáról, s viszonylag jól érzi magát: idegrendszeri neuroblasztómában szenved 2016 tavasza óta.

A selmeci diákhagyományokhoz híven a várostól búcsúzó dunaújvárosi egyetemisták ismét megrendeztek a szalamandert: égő lámpásokkal a kezükben kígyóztak végig a Dózsa György úton.

Várnai-pavilon Velencében: a világ legjelentősebb kortárs művészeti szemléjén a Magyar Pavilon ezúttal Várnai Gyula dunaújvárosi alkotó munkáit tárta a nemzetközi közönség elé.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, az OCOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága Dunaújvárosban rendezte évi rendes közgyűlését.

Tizenegy napos újraélesztési rekordkísérletbe kezdtek a dunaújvárosiak a Dózsa mozi előcsarnokában: a cél 264 órán át „életben tartani” az Ambu Sam újraélesztő babát. Az első ilyen rekordkísérlet még 2014-ben volt: 200 órán át tartott.

A tavalyi lépcsőfutó-versenyen Rácz Tamás a célban
Fotós: Zsedrovits Enikő

Június:

Az elmúlt évben is kínált ingyenes, igényes nyári szórakozást a Bartók kamaraszínház: tizenhat estén át rendezték meg a Petőfi Művészeti Liget programjait.

Harmincharmadszor rendezték meg városunk ikonikus tömegsport-rendezvényét, a bringatúrát Dunaújváros és Mezőfalva között, újfent tömeges részvétellel és nagy sikerrel!

„A mi fotós lányunk”, Zsedrovits Enikő fotóriporter önálló kiállítása nyílott meg a Bartók kamaraszínház előcsarnokában Úgyhagyott címmel.

Megújult a városi defibrillátor-térkép, amelyen már teljeskörűen szerepel valamennyi életmentő készülék fellelhetőségi helye, elérhetőségi ideje és a helyhez kapcsolódó telefonszámok is. Három éve a Carissa focikupa indította el a mozgalmat.

A kisdedek óvói: pedagógusnap alkalmából köszöntötték és jutalmazták a város óvónőit.

Horgászatban lett világbajnok Gurisatti Gyula: korábbi búvárúszó bajnokunk és sportlövő paralimpikonunk a déli magyar határhoz közeli Magyarkanizsán megrendezett Látás- és Mozgássérültek XIX. Horgász Világbajnokságán érte el a címet!

Az ötödik ovi-sportpályát adta át a Kincskereső óvodai egységben Cserna Gábor polgármester. Nagy szó ez: egész Fejér megyében összesen csak tizenegy ilyen van!

Kilencedik alkalommal rendezték meg a város alatti Duna-parton a DUDIK-fesztivált, azaz a Dunaújvárosi Diákköztársaságot. A rendezvény a hazai könnyűzenei élet legnagyobb nevei mellett ezúttal is felvonultatta a dunaújvárosi illetve helyi kötődésű, feltörekvő bandákat is.

Ötven éve vehették át diplomájukat a város első felsőfokú végzős, nappali tagozatos diákjai a Kerpely Antal Kohó- és Gépipari Technikumban 1967-ben. Együtt ünnepeltek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában