Ez történt 2017-ben

2018.01.03. 07:00

Az Év szigete lett a dunaújvárosi Szalki-sziget

Komoly fejlesztési tervekkel kezdődött a városban az elmúlt esztendő: sok minden meg is valósult!

Az év dunai szigete lett a dunaújvárosi Szalki-sziget, mindannyiunk kedvenc városi kirándulóhelye.

Fotó: DH-archív

Január:

Kettős tragédia szilveszterkor: szomorúan indult az új esztendő a dunaújvárosi tűzoltók számára. Emberéleteket követelt ugyanis a vörös kakas. A Budai Nagy Antal út egy fás, bokros részén, hajnali öt óra után körülbelül húsz négyzetméteres, fából készült építmény égett teljes terjedelmében. A romok között két emberi holttestet találtak. A tűzoltóság tűzvizsgálati, a rendőrség közigazgatási eljárásban vizsgálta az ügyet.

Az Év szigete lett: a dunaújvárosi Szalki-sziget toronymagasan nyerte a dunai szigetek internetes blog immár negyedszer meghirdetett, az Év dunai szigete szavazást, ami október 13-tól december 31-ig tartott, három jelöltre. Ezek: a hajdanvolt (mára eltűnt) újpesti Fürdő-sziget, a Zebegényi-sziget, és a dunaújvárosi Szalki-sziget.

Életeket mentett a szomszéd január 3-án a Barátság útján egy kigyulladt lakásból. Egy négyemeletes otthonban egy ágy kapott lángra, egy édesanyát és tíz év körüli leánygyermekét a szomszéd menekítette ki a lángok közül. Földi Zoltánt később életmentőként tüntették ki.

Hetvenedik születésnapját ünnepelte a város művészeti életének egyik megkerülhetetlen alakja, a közel öt évtizede Dunaújvárosban élő és alkotó Birkás István, akit egy, az életművet bemutatni igyekvő kiállítással köszönt a Kortárs Művészeti Intézet.

Rengeteg könyvet olvas a legendát író fiú: a városi meseíróverseny győztese Tőkési Zoltán Szilveszter.

Itt az év első dunaújvárosi babája: Csorba Lora Julianna január 5-én, csütörtökön 14 óra 8 perckor született meg a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban, jó egészségben, 4000 grammal, 53 centiméterrel. Cserna Gábor polgármester és dr. Sürü Renáta jegyző köszöntötte őt és szüleit még a kórház szülészetén.

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a város egyik legnagyobb, közösségi, amatőr sportra épülő rendezvényét, a Carissa Kupát, a kispályás labdarúgóversenyt. Ez közel telt házat, remek meccseket és kifogástalan sportélményt nyújtott a foci szerelmeseinek, és számos jótékonysági akcióval egészült ki. A győztes a Dunaferr Vasas csapata lett.

A Bartók kamaraszínházban nyílott meg az országjáró festménykiállítás, amely a Jézus élete címet viseli. Ennek jeles alkotója a dunaújvárosi kötődésű festőművész, Tábori Csaba. Ahogyan ő írja képei alá: tábori csaba.

Ajánlja fel megunt kabátját másnak! Futótűzként terjedt az ötlet az országban a télikabátok célszerű újraelosztásáról. „Ha fázol, vegyél fel egy kabátot, ha nem, rakj ide egyet!” – hirdették a jószándékú feliratok.

Az év dunai szigete lett a dunaújvárosi Szalki-sziget, mindannyiunk kedvenc városi kirándulóhelye.
Fotós: DH-archív

A Dunaújvárosi Egyetem köz- és magánegyüttműködési (PPP) konstrukcióban létrejött projektjei közül a legnagyobb, a Campus-projekt visszafizetését átvállalta az állam, ami 900 millió forint megtakarítást jelentett az intézménynek. A téma fajsúlyát jelezte, hogy a döntést bejelentő dunaújvárosi sajtótájékoztatón részt vett Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

A magyar kultúra napján a Bartók kamaraszínházban köszöntötték az idei Pro Cultura Intercisae díjasokat: Németh Györgynét és Markovics Sándort.

A Dunaferr Sportegyesület fennállásának 65. évfordulója alkalmából rendezett évzáró és évnyitó összejövetelt a város meghatározó sportegyesülete.

Az év egyik, ha nem a legszebb dunaújvárosi rendezvényének pedig a helyi óvodások jótékonysági gálaműsora bizonyult, amelyet két kisgyerek javára rendeztek
Fotós: DH-archív

Február:

Zsúfolásig megtelt a Bartók kamaraszínház nézőtere a dunaújvárosi óvodások jótékonysági gálaestjére. A rendezvény célja a tagóvodák játszóudvarainak fejlesztése, valamint két beteg kislány, Móna Jázmin Letícia és Nagy Kamilla gyógyulásának támogatása volt.

Illusztris társaság gyűlt össze a Munkásművelődési Központ földszinti színháztermében: a Kultúrházak éjjel-nappal című rendezvénysorozat nyitórendezvényén megjelent Cserna Gábor polgármester, Süli János, Paks polgármestere, és ott volt a ma már nemzetközi hírű paksi Gastroblues fesztivál ötletgazdája, Gárdai „Kaktusz” György is.

A Dunaújváros Sportjáért kitüntetést négy kiváló szakember kapta meg: Joó Gabriella, Trenka János, Molnár Gergely, Petrás Gábor.

A Magyarok Szövetsége Dunaújvárosi Közössége és a SZEM Baráti Körnek köszönhetően városunk is népes felolvasó táborral csatlakozott a nemzetközi Wass Albert felolvasó maratonhoz, amelynek célja az erdélyi születésű író, költő pályájának bemutatása.

Március:

Évfordulós rajzpályázat: kiállítás nyílott az Arany János Általános Iskolában az intézmény névadójának kétszázadik születési évfordulója alkalmából.

Két lépcsőben bővítették tavaly a városi térfigyelő kamerarendszert. Az önkormányzati forrásból megvalósuló beruházás első körében tizenkét kamerát helyeztek el a szakemberek június elsejéig, majd az év végéig tizenhárom darabot. Így összesen hatvan kamera figyeli a közterületeket.

A városi Street Dog egyesület örökbefogadó napot rendezett
Fotós: DH-archív

Cimborák szemináriuma: Erdős Virág József Attila-díjas költő, író volt a könyvtár olvasóklubjának vendége.

- A Dunaújváros és Környéke Közbiztonsági Közalapítványon keresztül a város önkormányzata csak márciusban több mint hárommillió forintot fordított arra, hogy a közeljövőben sok ezer darab új, betörés elleni riasztóberendezést szereljenek fel ingyen dunaújvárosi háztartásoknál.

Örökbefogadó napot rendezett a dunaújvárosi Street Dog Állatvédő Egyesület: ám nem csak új gazdákat kerestek az önkéntes állatmentők, hanem adományokat is.

(Folytatjuk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában