A nemzetiségi hagyomány

2018.01.09. 11:00

Visszatekintő : A városkörnyék év elején történt eseményeinek krónikája

A városkörnyék településeiről is sokat írtunk az elmúlt esztendőben. Ezen írásainkból válogatunk most.

PEKAREK JÁNOS

Benkéné Juhász Márta pedagógust, testnevelő tanárt köszöntötték Baracson a Fejér Megye Sportjáért díj átadása alkalmából (jobbra) Fotók: DH archív

Január:

A dunaföldvári Faházas óvoda falai közé vitte a Mátyás király és a furfangos lány című mesét a szegedi Léghajó színház. A földvári óvodások maguk is részesei lehettek a színészek által előadott mesének.

A perkátai származású Pavlicsek Csaba 25 évesen készítette el az első pálinkáját. Az azóta eltelt hét év alatt már háromszor nyerte el az ország legjobb magánfőzője címet.

Vivien Holloway volt a vendég Perkátán. A steampunk írónő a község könyvtárában érdekes, jó hangulatú délutánt töltött el az érdeklődőkkel. Holloway, azaz Sasvári Vivien a magyar spekulatív irodalom terén alkot.

Szépen daloló fülemüle: nagy siker volt az előszállási amatőr színi társulat előadása Arany János verses szerzeményéből. A darabot nemcsak otthonukban, hanem Mezőfalván, és több más környékbeli településen is előadták.

A Duna folyton változó színeinek, a környékbeli domboknak, Dunaföldvár hangulatos utcáinak festője, Oszoli Piroska január 21-én töltötte be 98. életévét. Sok, Dunaföldvárról elszármazott ember, a világ bármely részére is került, őriz otthonában egy-egy Oszoli-festményt, mert benne megtalálja az elhagyott szülővárost.

Tavaly a tornacsarnok felújítása volt a legfontosabb fejlesztés Adonyban. A település iskoláját ugyan átvette a tankerület, de a tornacsarnok felújításáról a kisváros önkormányzata gondoskodott.

Néptáncegyesületet alakítottak Nagykarácsonyban: egy kicsiny település életében nagyon fontos dolog a közösségépítő, kulturális egyesületek megszületése.

Egy befejezetlen életút mozgalmas és művészileg kiemelkedően tartalmas pillanataiba kaptunk bepillantást, ha felkerestük a nagyvenyimi Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtár galériáját, ahol Corbusier Kim emlékkiállítását láthattuk.

Szalay Balázs mindig felhívja szüleit a repülőtérről, amikor elindul a Dakar ralira. Anyja, apja a számítógép előtt ülve követik a neten, hogy épp merre jár a fiuk. A szülők szerint Balázst gyerekkorától a kihívások izgatták.

A Pentele híd lába állja a jeget a rajta lévő gránitlapoknak
köszönhetően, derült ki
januárban

Február:

Bállal egybekötött évzáró-évnyitó estet tartott a Dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesülete. A Beszédes József Általános Iskola aulájában rendezett összejövetelen Lipták Tamás, az egyesület elnöke elmondta, büszke arra, hogy sikeres és gazdag programsorozattal ünnepelték fennállásuk negyvenedik évét.

Két napon belül két embert is megmentettek a körzeti megbízott rendőrök a kihűléstől Rácalmáson. Ám mindez nem járt volna sikerrel, ha nem segítenek nekik a szomszédok.

Közmeghallgatás Mezőfalván: felelős gazdálkodás, sürgős pályázatok, utak, járdák javítása és kevés önerős fejlesztés várható a település idei terveiben. A végszónál elhangzott: a képviselők nagyobb lakossági érdeklődésre számítottak.

A megkezdett és beadott pályázataik sikerében bíznak a nagyvenyimiek. Építettek, korszerűsítettek, minden megfogható forintot számításba vettek. A 2017-es működésre nagyjából 300 millió forint volt a gazdálkodási keretük.

A mezőfalvi német nemzetiségi önkormányzat vidám rendezvényén a polka, ceppedli, keringő és még számos más sváb lépés fortélyait megismerhették a bál résztvevői. A közös játékokkal, vetélkedőkkel tarkított rendezvény igazán remek szórakozást nyújtott a közel ötven tagú vendégseregnek.

Holtan találtak egy idős férfit perkátai házának udvarán, A tettest órákon belül elfogták. A Fejér Megyei Rendőr Főkapitányság emberölés bűntett alapos gyanújával indított büntetőeljárást. A gyanúsított a 20 éves S. László.

Nem egészen húsz kilométert kell csak autózni Dunaújvárostól, hogy Rajcsányi László gyűjtő perkátai csodavilágába léphessen az ember. Ő nem tartja magát gyűjtőnek – viszont ragaszkodik gyermekkora világának fennmaradt tárgyaihoz.

Kiszeégetés, felvonulás, kulturális rendezvények: tavaszváró, téltemető rendezvények voltak Kisapostagon.

Benkéné Juhász Márta pedagógust, testnevelő tanárt köszöntötték Baracson a Fejér Megye Sportjáért díj átadása
alkalmából (jobbra)
Fotók: DH archív

Március:

Tűforgatók randevúztak: térségi közös varrással jubiláltak a mezőfalvi foltvarrók. A fennállásának 15 évfordulóját ünneplő egyesület tagjai 24 település kézimunkázóit hívták el rendezvényükre.

Rendhagyó volt a Dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesülete által szervezett Téli esték utolsó előtti előadása. A szőlő betegségei, károsítói és az ellenük való védekezés című program előadója, dr. Sűrű János ugyanis családja pincéjébe hívta a kertbarátokat, és borkóstolóval is meglepte őket.

Az előszállási közmeghallgatáson dr. Bodolai György szól Fotó: BAT

Tizenhét gyerek lett rosszul az iváncsai tanuszodában úszástanulás közben. Hamar kiderült, hogy klórgáz-mérgezés történt. A pusztaszabolcsi általános iskola egyik negyedikes csoportja volt jelen a balesetkor: a huszonkét gyerekből tizenhetet vittek megfigyelésre kórházba, ők sem szenvedtek súlyosabb sérülést. Az uszoda számítógépes rendszere hibásodott meg.

Ünnepi és egyben fontos taggyűlést tartott a rácalmási Sirály Horgászegyesület, amely sok teendő elé néz a jövőben is.

Dr. Obrusánszky Borbála, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának adjunktusa tartott előadást a perkátai Győry-kastélyban „A hunok Ázsiában és Európában” címmel. Többek között beszélt a hunok megítéléséről Kínában és a keleti kultúrákban, valamint arról, hogy milyen mélyen gyökerezik ezekben az országokban a hunok kultúrájának megőrzése és tisztelete. Az előadópárhuzamot vont a kínai és a magyar hadviselés között is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában