kertészkedés

2018.01.10. 09:00

Így neveld a citromfád otthon, akár lakásban is

Manapság egyre kedveltebbek a mediterrán növények, a citrusfélék akár a lakásban tartva is.

Tóth B. Zsuzsa

Akár saját citromfánk is lehet otthon Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Akár magról is nevelhetünk kis citromfát, de ha türelmetlenek vagyunk, a kertészetekben is vásárolhatunk már nagyobb növényt. Tavasztól őszig jól érzi magát egy nagy cserépben a kertben, vagy akár kiültetve. Télre be kell vinnünk, lehetőleg hűvös, világos helyre. Választhatunk törpe növésű, kis fácskát is, az főként télen nyitja fehér virágait, amelyek ugyanolyan illatosak, mint a nagy fává növő fajták virágai. Tavasztól érlelik be a fák az étkezésre és feldolgozásra nem alkalmas gyümölcseiket.

Akár saját citromfánk is lehet otthon Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Ha enni is szeretnénk a citromból, a nagy növésűt válasszuk. Világos, levegős, napos helyet kedvel a növény, lehetőleg lágy, semmiképpen sem meszes vízzel öntözzük, gyűjtsünk neki esővizet. Az átültetésre a tavaszi időszak a legmegfelelőbb. Savanyú kémhatású, laza talajt válasszunk.

Amennyiben a citromfa levelei sárgulnak, esetleg lehullanak, akkor a növény nagy valószínűséggel vashiányban szenved. Speciális szerrel, öntözéssel vagy permetezéssel pótolhatjuk a vasat. Számítanunk kell sajnos a tetvek, különösen a makacs pajzstetvek megjelenésére is, főként a lakásban töltött időszakban.

Amennyiben nem akarunk vegyszerhez nyúlni, a mosószappanos alapos lemosás segíthet az ellenük való védekezésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában