szépkorú

2018.01.25. 09:00

90 éves mesterszakács Dunaújvárosban

Kilencven éve dacára még maga süt, főz otthon Terike néni – és nem is akárhogyan: sokfelé emlegetik a főztjét!

Pekarek János

90-es Fotó: ZsE

Egyszerű, munkáséletű emberek családjába született kilencven évvel ezelőtt Perkátán Busa Lászlóné, akit tegnap köszöntött fel születésnapja alkalmából a városi önkormányzat nevében Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester. Ő adta át az ünnepeltnek az Orbán Viktor miniszterelnök jókívánságait tartalmazó emléklapot is, valamint az ajándékcsomagot és a köszöntő virágcsokrot.

Terike néni sem kerülte el a munkát, alaposan kivette a részét belőle! Summás volt, majd a székesfehérvári tejüzemben dolgozott, vízhordó is volt, termelőszövetkezeti alkalmazott is. Sosem kímélte magát, ez ma éppenséggel nem könnyíti meg az életét: hol itt, hol ott fájnak az ízületei. De még mindig ki-kijár az utcára, sétálgat a környéken, beszélget a szomszédokkal, akikkel különösen jó viszonyban van.

Ideje nagy részét mégis a testvérével tölti, akivel mindig is összetartottak. Különösen, amióta megözvegyülvén (férje marós volt a Ganz-Mávagban) Terike néni Budapestről Dunaújvárosba költözött. A fővárosban a VIII. kerületben élt – talán nem véletlen, hogy nagyon tetszik neki a mi városunk, a sok virág, a hatalmas parkok, és az, hogy itt milyen barátságosak az emberek.

Többnyire számára szokatlan dologgal: pihenéssel telnek napjai, de még ma is ő süt, főz. Valamikor két-háromszáz fős lakodalmakban főzött: emlegetik is a szakácsművészetét sokfelé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában