jelentős költségcsökkenés

2017.12.06. 18:31

Komplex energetikai felújítás a város legrégebbi iskolájában

Komplex energetikai felújítás kezdődött néhány héttel ezelőtt a Vasvári Pál Általános Iskolában. Új nyílászárók mellett teljes szigetelést is kap az épület.

Kovács Anita

A munkások fáradhatatlanul dolgoznak - most az utcafronton van a hangsúly, téli szünetben a belső udvari rész újul meg Fotó: Ady Géza

A felújítási munkálatok még javában folynak, amiből jól látszik, hogy nagyszabású rekonstrukción megy át az intézmény épülete. Vadonatúj nyílászárók kerülnek a régiek helyére, valamint komplett szigetelést kapnak a főépület falai, sőt a beavatkozás kiterjed a tornaterem és a politechnika épületére is.

A felújítási munkálatok tovább folytatódnak – egészen tavasz végéig -, ugyanis a dunaújvárosi önkormányzat által pályázaton nyert 303 millió forint nemcsak a komplex nyílászárócserét, az iskola teljes külső homlokzati szigetelését, a tető hő- és vízszigetelését, hanem napelemek telepítését is finanszírozza.

A három ütemben történő kivitelezés első fázisa kezdődött meg néhány héttel ezelőtt, ami az iskola B szárnyának és a főszárnynak a rekonstrukcióját érinti. A továbbiakban – előreláthatóan a téli szünetre időzítve – a belső udvarra néző részek kerülnek sorra, ez a második ütem szerinti terv, végül 2018 tavaszán a komplett A szárnyat, a tornateremet és a politechnika épületét renoválják.

A munkások fáradhatatlanul dolgoznak – most az utcafronton van a hangsúly, téli szünetben a belső udvari rész újul meg
Fotó: Ady Géza

 

- Eddig még sosem volt ekkora méretű felújítás a Vasváriban, ezért nagyon örülünk, hogy ilyen beruházás kezdődhetett az intézményünkben. A legkorszerűbb, többkamrás üvegablakok, és új műanyag ajtók mellett a teljes szigetelés télen melegen tart, nyáron pedig hűvös hőmérsékletet biztosít majd a helyiségekben. A felújítás munkálatai a délutánokat, hét végi napokat, valamint a téli, tavaszi szünetek időszakát érintik, így a tanítás zavartalanul folyik – tájékoztatott bennünket Kovács Erzsébet, az iskola igazgatója, akitől azt is megtudtuk, hogy a Dunaújvárosi Tankerület jóvoltából további munkálatok is megkezdődtek: festés és három tanterem parkettázása került még a felújítási munkák sorába.

Nem fér kétség ahhoz, hogy a Vasvári mint Dunaújváros legrégebbi általános iskolája, ami hatvanéves épülettel büszkélkedhet, üzemeltetési és fenntartási költségeit jelentős mértékben csökkenteni fogja ez a nagyszabású beruházás. A kivitelezést az időjárástól függően gőzerővel végzik a szakemberek, így a beruházás várhatóan április végén fejeződik be.

A nyáron két óvodában és egy bölcsődében végzett hasonló, teljes energetikai felújítás után most a Vasvárin volt a sor, és még nincs vége – az önkormányzat sikerrel pályázott a Petőfi és a Dózsa iskola energetikai korszerűsítésére is. Ezen intézmények egyenként több mint 250 millió forintból újulhatnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában