szeretet

2017.12.25. 07:00

Szenteste üzenete

Krisztus születésének ünnepén hálát adunk a Mindenható Istennek, mert a Megtestesülés titkában teljes szolidaritást vállalt az emberiséggel.

KOVÁCS ISTVÁN

Kovács István parókus a családja, felesége és gyermekei körében az otthonában Fotó: Ady Géza

A mai estén letesszük magunkról azt a tulajdonságot, hogy feltételeket szabunk a szeretetünknek. Ez a szolidaritás. Azért szeretünk egy másik embert, mert ugyanúgy részesül Isten szeretetében, mint mi magunk. Magára vette minden gyengeségünket, hogy megváltson minket, felragyogtassa Isten dicsőségét, és meghozza az embereknek az igazi békét. Vedd magadra egy melletted élő ember minden gyengeségét! Át fogod érezni helyzetét, és azt a szeretetet fogod érezni iránta, amit Isten érez irántad. Megtanulunk empatikusan gondolkodni, érezni, élni. Ez nem nagy dolog a mai estén, de nyomában megszületik az az öröm, az a boldogság, amit minden nap szeretnénk érezni éltünk során.

Kovács István parókus a családja, felesége és gyermekei körében az otthonában
Fotó: Ady Géza

Krisztus legyen karácsonyi ünneplésünk középpontja. Rá gondoljunk, amikor megajándékozzuk egymást, amikor szeretettel vesszük körül családunkat, különösen a gyerekeket, az időseket és a betegeket, amikor kiterjesztjük segítő szeretetünket a legjobban rászorulók felé, vagy amikor van egy kedves szavunk azokhoz is, akikkel már régen nem beszéltünk. Ha csak az erősek, a mindenben győztesek felé fordulunk a mai estén, akkor Jézussal nem találkozunk. Mert ő gyönge, kiszolgáltatott, szegény, és gondoskodásra szoruló. Ilyen embert keress ma, és akkor találkozol Krisztussal, és olyan örömöd lesz, amit soha el nem akarsz majd engedni.

Végtelen intelligenciájában Isten olyannak akart mutatkozni, aki a legkedvezőbben hat az emberre. Olyan törékeny csecsemőként jelent meg, akinek láttára mindenki elérzékenyül. Olyan rejtetten született meg, aki nem erőszakolja magát senkire. Olyan erőtlennek mutatkozott, akit vissza is lehet utasítani. Olyan alázatosan fekszik a jászolban, ami minden gőgöt kiírt belőlünk. Olyan kiszolgáltatottan születik közénk, aki összefogja a természet hódolatát, az állatok melegét és a jó szándékú embereket. Olyan tapintatos szeretettel közeledett a maga hatalmában, végtelenségében és intelligenciájában, ami irányt ad az emberi kapcsolatoknak is. Amilyennek mutatkozott akkor, azóta is ilyen, azóta is így közeledik hozzánk. Az embertől mély intelligenciát kíván, hogy az így közeledő Istenhez igazítsa életét, kultúráját, politikáját. Jót tesz nekem, családomnak, Európának, a keresztény világnak, hogy ilyen Isten előtt borulunk le a fajászolnál.

Őrizzük meg a karácsony örömét és békéjét az ünnep elmúltával is. Így kérjük Isten áldását a karácsonyi ünnepekre és az új esztendőre minden keresztény testvérünk és egész népünk számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában