emlékezés

2017.12.31. 13:00

Gesztus vagy sokkal több annál?

Karácsonykor sokan ellátogattak a temetőkbe szeretteik sírjához, mások otthon gyújtottak gyertyát elhunyt családtagjaik emlékére.

L. MÉSZÁROS IRMA

Bradatan Radu mécsest gyújtott az ismeretlenekért Fotó: amatőr

Ez családon belül természetes. De hogy valaki olyanokra emlékezzék egy mécses meggyújtásával, akiket sosem látott, nem ismert, sőt semmiféle vérségi kapcsolatban nem állt, elég ritka. De előfordul.

Ez történt a mai Románia területén lévő Bukovina egyik településén. Egy ötven körüli román férfi, Bradatan Radu – ahogy írta a világhálón – gyertyát gyújtott azoknak, akik Istenhez mentek. Azokért a magyarokért, akik Bukovina egykori öt magyar falujának egyik temetőjében nyugszanak. A szülőfalujukból kitelepített, majd Bácskából elmenekült bukovinai székelyek leszármazottainak a nevében tette mindezt.

Bradatan Radu mécsest gyújtott az ismeretlenekért Fotó: amatőr

Nem csoda, hogy a közösségi csoportban meghatódottan reagáltak erre a gesztusra az itteniek: „Fizesse meg önnek az Isten százszorosan” – írták többen. Radu szerényen elhárította az elismerést: „Teljes szívvel úgy érzem, hogy ezt kell tennem. Mint gyermek, nagyapámtól megtanultam, hogy erkölcsi és lelki adóssággal tartozunk ezeknek az embereknek.” Ezzel a tisztelettel, sőt családi szeretettel fogadja az oda érkező leszármazottakat, s ápolja az elhunytak emlékét.

Milyen más lenne a világ, ha sok hasonló gondolkodású, érzelmű ember élne!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában