Panoráma

2017.12.12. 19:57

Kilátó épül a Duna-parti sétány végén

Jövő év májusában már várhatóan egy új, teljes dunai panorámát feltálaló kilátóhoz sétálhatnak majd ki a polgárok a felső Duna-partra.

DH

a

A kilátó a korábban megújult Városháza térről induló sétány lesz majd. Az önkormányzat már 2014-ben elhatározta a kilátó építését, ám ez az utóbbi években főként forráshiány miatt elmaradt. A város önkormányzata idén arról döntött, hogy saját finanszírozásban oldja meg, a kivitelezéssel a Vasmű u. 41. Irodaház Kft.-t bízták meg. A város új kilátója Szloszjár György építész tervei alapján valósul meg.

Cserna Gábor polgármester, a leendő kilátó helyszínén elmondta, a Városháza tér kialakítását követően az volt a cél, hogy a sétány végén feltáruló gyönyörű kilátást egy attraktív kilátóhellyel zárják le. Ennek érdekében a város önkormányzata 2014-ben ötletpályázatot írt ki, amelyre öt érvényes pályázat érkezett, amelyeket a Magyar Képző- és Iparművészeti Lektorátus független szakértő bizottsága bírált el. Első helyezettnek javasolták Szloszjár György (Garten Studio) építész munkáját, mivel Szloszjár György pályamunkája méltó módon köti össze a felújított főteret a dunai panorámával. A sikeres pályázat és elgondolás tehát rendelkezésre állt, ám akkor még nem volt anyagi lehetőség e tervek megvalósítására. Ez évben végül úgy határozott a városi közgyűlés, hogy tekintettel a beruházás kiemelt fontosságára és turisztikai szerepére, saját forrásból valósítják meg a kilátó építését. A lebonyolítással pedig a Vasmű u. 41. Irodaház Kft,-t bízták meg. Az Irodaház Kft. az ötletpályázat nyertes pályaműve alapján írta ki az engedélyezési és kiviteli tervekre vonatkozó közbeszerzési eljárást. A nyertes a PSTP Főmérnök Kft. lett.

Cserna Gábor polgármester a leendő panoráma kilátó helyén Fotó: Ady Géza

A jogerős építési engedélyt is megkapták 2017. november 29-én. A Vasmű u. 41. Irodaház Kft. a napokban írta ki a kivitelező kiválasztására vonatkozó ajánlattételi felhívást. A beruházás várható összköltsége bruttó 86 millió forint, amelyben már benne van a kivitelezési költség, a lebonyolítói díj, a műszaki ellenőri díj, a hatósági díj és a közbeszerzés várható költsége is. A kivitelező kiválasztását követően a kilátó acél tartószerkezetét 2018 januárjában elkezdik előre legyártani. Maga a kivitelezés pedig várhatóan jövő év március elején kezdődhet az időjárás függvényében, és a tervek szerint 2018. május végére befejeződhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában