Bulivan!

2017.12.27. 11:30

Az előszállási báli szezon már decemberben elkezdődött

Az egyre szürkébb őszi és téli napok sorában szinte lélekfrissítő társasági események lehetnek a különböző mulatságok.

Balogh Tamás

Akinek a kedve úgy tartja, ezek sorába nyugodtan beleszámíthatja a hagyományos, de ritkuló Katalin és Erzsébet napról elnevezetteket, majd hamarosan készülhet a szilveszteri és a farsangi bálokra is.

Az évközi közös és önkéntes munkák után itt az ideje a jókedvű összejöveteleknek is.

Őszi bál

Ez az elnevezés nem föltétlenül az évszakot, hanem inkább az oda invitáltak idős életkorát jelzi. Szemérmesen. A vendégek jelentős része kocsival érkezik, az őket óvó családtagjaik hozzák-viszik őket. Mindezek dacára, közös örömünkre, az esemény a kezdési időpontját leszámítva, hibátlanul megőrizte a táncos mulatság jellegét.

Az előszállási Rozmaring Nyugdíjasklub szervezésében összegyűlt vendégsereg a környező települések hasonló korú küldöttségeiből, és a helyiek vegyes korosztályú meghívottjaiból állt össze. A műsort a helyi óvodásokon kívül ők maguk adták. Nagy taps járt értük. Példa értékű módon a fiatalabb korosztály a segítségén túl a barátságát is magával hozta. A különböző generációk kellemesen töltötték el együtt a délutánt.

Molnár Klára, az előszállási Rozmaring Nyugdíjasklub vezetője okkal volt büszke a rendezvényükre.

A derűs hangulatú találkozón minden csoport adott egy kis műsort. Itt a házigazda Rozmaring Nyugdíjasklub kórusát láthatjuk
Fotós: Balogh Tamás

- A bálunk akkor kapta a nevét, amikor még valóban az őszben rendeztük meg, mondjuk úgy október táján. Most egy kicsit elhúzódott, de mi azért ragaszkodtunk az eredeti elnevezéshez, akkor is, ha decemberben került rá a sor. Persze a névben egy kis áthallást is kellene itt hallani… – tette hozzá mosolyogva.

Ez is az egyik hagyományos eseményünk, amit az előszállási emberek szerveznek maguknak. Úgy tűnik, hogy jó közösség az itteni, hiszen a különböző korosztályok jó kapcsolatban állnak egymással. Meghívjuk egymást a rendezvényeinkre és meg is látogatjuk azokat.

A maira három olyan településről is jöttek, amelyekkel korábban már tartottunk kapcsolatot, és mi is voltunk náluk. A daruszentmiklósiak például a nyári olimpiájukon láttak bennünket vendégül, a ráckeresztúriakhoz is évek óta van kötődésünk. Ugyanez a szívélyesség jellemzi a mezőfalviakhoz való kapcsolatunkat is.

Molnár Klára, az előszállási Rozmaring Nyugdíjasklub vezetője
Fotós: Balogh Tamás

Ez a buli a vendégeink életkorához igazodik, ezért délután kettőkor kezdődött, és este hat körüli időpontig tart. Szeretnek világosban érkezni és aránylag nem az éjszakában hazabotorkálni. Nem is tudom, hogy az ilyenkor felszolgált egy tál meleg étel vajon egy kései ebédnek, vagy egy korai vacsorának mondható?! Ezt a klub tagjai nagyon sokféle finom házi süteménnyel egészítették ki, amivel szívesen kínálják egymást.

Kerlang Ferencné Nusi mama egyike volt a komoly háziasszonyi szerepet is betöltő vendéglátóknak.

Kerlang Ferencné Nusi mama, egyike volt a háziasszonyoknak
Fotós: Balogh Tamás

- Úgy látom, hogy olyan lett ez az összejövetel, amilyennek megterveztük. Mindig nagyon készülünk rá, izgulunk, hogy jó legyen, és eddig rendre úgy is sikerült. Ezért nyugodtan mondhatjuk, hogy az idős emberek már várják ezt az „őszi” bálunkat, hogy kimozdulhassanak hazulról, és újból találkozzanak egymással. Jó alkalom ez arra, hogy a régen látott ismerősökkel és a barátokkal egy jót beszélgethessenek és egy kis zenét hallgathatnak. Ahogy szól a zene szívesen énekelnek, és aki teheti, táncra is perdül. Ezek a dolgok nagyon fontosak a számukra, mert sokan közülük egyedül maradtak, és ilyenkor egymásra találnak. Ennek az estének a kis örömeivel hosszabb időre is feltöltődnek. A legidősebbek már jóval túl vannak a nyolcvan éven. Őket hozzák-viszik az itt, a faluban élő családtagjaik. Az ő korosztályuk már nem szívesen vállalkozik a hosszabb sétákra az ilyen hűvös időkben. A rendezvény fedezetét szerényen, a mi nyugdíjasklubunk teremti elő. A hazaindulóknak, akár a régi lakodalmakban, egy kis csomagot adunk át, hogy az élmények szülte emlékek mellett elvihessék a bálunk ízeit is. Varázsa van az egésznek!

Bányóczki Mihály az egyik szívesen látott főszereplője az előszállási lakomáknak. Ez alkalommal is egy örömmel várt produkcióval, egy hatalmas kondérban általa főzött kiváló pörkölttel állt a közönség elé. A házigazdáktól megtudtam, hogy a vacsora jó minőségére az a garancia, ha ő főzi.

Bányóczki Mihály garancia a finom vacsorára
Fotós: Balogh Tamás

- Egy vegyes sertéspörköltet főztem a mai napon, amit nokedlivel fogunk tálalni. Tizenegy kiló csülökből és tizennégy kiló lapockából készült. A nyugdíjasklub tagjai választották ki a hozzávalókat és ők számolták ki a mennyiséget is. A hasonló nagy rendezvényeken itt, Előszálláson, már hosszú évek óta főzök. Ahhoz, hogy jól sikerüljön az étel, bizony oda kell figyelni, hogy le ne égjen, és a hozzávalókat megfelelő arányban kell adagolni. A műsorról ezúttal is lemaradtam, mert én már csak akkor kapcsolódok be az ünnepségbe, amikor már mindenki megvacsorázott. Jó és változatos esztendő áll mögöttünk. Ezzel a csapattal kirándultunk is és több hasonló rendezvényen is túl vagyunk. Az egyik különösen kellemesre sikerült, Gulyamajorban a halastónál, ahol a saját halaim kerültek a bográcsba. Soha rosszabb esztendőnk ne legyen.

Jótékonysági bál

A helyi néptáncegyüttes ezúttal is nagysikerű műsort adott. És követendő mintát a vacsorát követő táncmulatsághoz!

Megszámlálhatatlanul sok jó szándékú szervezet vár a kisebb-nagyobb segítségre ahhoz, hogy az önként vállalt munkájukat eredményesen tudják elvégezni. Vannak, akik a polgárokat is szerencsésen meg tudják szólítani, de már régóta nem csak a kívánságuk hangsúlyozásával. Cserében ők is adnak valamit, például egy-egy felejthetetlenül jó hangulatú bált. Előszálláson is így cselekedtek.

Az Előszállási Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány nagy rutinnal fogott bele a jótékonysági báljának a lebonyolításába. Remek vacsora, nagyszerű műsor, és a megállíthatatlan táncolás követte egymást.

Dr. Gentischer Ferenc, az Előszállási Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány elnöke
Fotós: Balogh Tamás

Dr. Gentischer Ferenctől, a kuratórium elnökétől a következőket tudtuk meg.

- Ez egy hagyományőrző bál, amit jótékonysági célból tartunk. Jó híre van, mert évről évre egyre többen és nagyobb körzetből jönnek el hozzánk mulatni. Ennek megfelelően az esemény megszervezése egy felelősségteljes feladat, amit egy csoport vállalt magára. Az alapítványunknak több célja van. A helyi ifjúság és gyermekpolitika terveit kell megvalósítanunk, amiben benne van a környezetvédelem, a hátrányos helyzetűek és a munkanélküliek segítése is. Ennek érdekében különböző pályázatokon veszünk részt, támogatjuk a helyi szervezeteket, amiben nagy segítséget kapunk a helyi önkormányzattól. Itt köszönetet is mondhatok Farkas Imre polgármester úrnak, aki nagyon sok mindenben segít nekünk. Fenntartunk egy közösségi épületet, ahol digitális jóléti pont működik. Ugyanott konditeremmel és gyermek-játszóházzal is rendelkezünk. Egy Lepkeparkot is létrehoztunk mellette az idei nyáron, ahol a természet varázsával ismerkedhetnek meg a gyermekek. A kuratóriumunk hét főből áll, közülük én főképp az adminisztratív feladatokat -látom el. Az egyéb munkákban a többiektől roppant sok segítséget kapok. Mellettük nagyon sok önkéntes is kiveszi a részét az itteni tennivalókból. Előszálláson hagyománya van annak, hogy szükség esetén összejön a falu apraja-nagyja, hogy közösen végezzék el a munkát. Visszatekintve az idei esztendőre, elégedett vagyok a teljesítményünkkel.


A helyi néptáncegyüttes ezúttal is nagysikerű műsort adott. És mintát a vacsorát követő táncmulatsághoz
Fotós: Balogh Tamás

Csapjunk egy jó kis bulit!

Ez volt a terv és úgy is történt. „Az éjjel még nem érhet véget!” – ezúttal a zárórával! Ezt is megtudhattuk a jótékonysági bál főrendezőjétől, hiszen a nagy tánc után a lebonyolításban résztvevőkre még rengeteg munka várt. Igaz, már egy nappal előbb is a közös célért dolgoztak.

A jótékonysági bál kezdetére a külső szemlélő számára már-már kaotikus helyzet alakult ki az egyre gyarapodó számú vendégek megérkezésével. Mindenki a jó előre lefoglalt helyét kereste, és számos egyéb kérdéssel is foglalkoztatták a házigazdai szerepben helytálló rendezőket. A helyzetet imponáló határozottsággal, és megingathatatlanul jól kezelte Horváthné Flér Henrietta, a helyi Árpád Fejedelem Általános Iskola tanárnője, az eseményt létrehozó kuratórium tagja.

Horváthné Flér Henrietta a nagysikerű esemény főrendezője
Fotós: Balogh Tamás

- Ma sem unatkoztunk. A műszakunk hajnali négykor kezdődött. El kellett készítenünk az ülésrendet, be kellett rendezni a termet, amit utána fel is díszítettünk, Összegyűjtöttük a felajánlott tombolanyereményeket, előkészítettük a vacsorát, beszereztük a hozzávalókat, és folyamatosan ki kellett szolgálnunk az ideérkezőket. Rengeteg dolgunk volt, amiből magam is tevőleges részt vállaltam. Mindent szeretek megcsinálni, és ha elakadok, akkor kérek hozzá segítséget. Ebben a munkámban a legjobb barátaimra számíthatok. A célunk az, hogy a mai rendezvényen minél magasabb bevételt érjünk el, amivel biztosíthatjuk a további működésünket. Továbbra is szeretnénk segíteni az iskolát és az óvodát is, mellette a közös rendezvényeink fedezetét is így tudjuk megteremteni. Ebből a bevételből nagy dolgokat ugyan nem tudunk megvalósítani, ahhoz a pályázatok tudnak segítséget nyújtani. A feladatunk a báli zárórával még nem ér véget, hiszen majd egy napba telik, amire kitakarítunk, illetve a felhasznált eszközök is a megfelelő állapotban a helyükre kerülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában