Betlehemezés

2017.12.26. 19:50

Pásztorjáték volt az óvárosi templomban

Évszázados népszokást elevenítettek fel az óvárosi római katolikus templomban: a betlehemezést.

Pekarek János

A történet a Kisjézus születését eleveníti fel

Fotó: Ady Géza

Vasárnap délután öt órakor kezdődött a néphagyományoknak megfelelő karácsonyi betlehemes játék a régi pentelei római katolikus templomban.

A Kisjézus születését megelevenítő pásztorjátékot a szokottnál sokkal több hívő tekintette meg. Az előadást a hívek és gyermekeik sorából toborzott résztvevők vitték nagy sikerre.

Nagy sikert arattak a remekbe szabott jelmezek is a pásztorjátékon
Fotós: Ady Géza

A betlehemi jászolban született Megváltó és a Háromkirályok históriája kétezer éve foglalkoztatja hívők és nem hívők képzeletét.

A játék több évszázados magyar népszokáson alapul, ez a legnépszerűbb paraszti misztériumjáték, vallásos színjáték. Vannak még a kereszténység előttről származó gyökerei is, de főként a bibliai leírásokhoz kötődik. Egyik célja az ártó szellemek elűzése. Az első szövegei a XVII. századból származnak, az egész Kárpát-medencében ismert szokás a magyar falvakban maradt fenn. Ajándékozáshoz kötődik.

A történet a Kisjézus születését eleveníti fel
Fotós: Ady Géza

A Szent Család körül játszódó történet főszereplője a három pásztor. A játék fő kelléke a templomra emlékeztető betlehem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában