megkoronázzák az ünnepet

2017.12.08. 09:00

Hogyan élje túl a karácsonyt a fa?

Az ünnep egyik legszebb jelképe a karácsonyfa, mert megvan benne minden, ami a karácsonyt széppé és emlékezetessé teszi: színek, ragyogás, egy kis édesség, ajándékok és nem utolsósorban az illatok.

BVK

A fenyőfa meghálálják a törődést, hisz az ünnepekkor karácsonyfaként, utána pedig a kert színfoltjaként boldogít minket Fotó: Zsedrovits Enikő

De, hogy milyen legyen a szoba legfőbb díszeként ékeskedő fenyő, illetve hogyan tartsuk életben a növényeket – kérjünk szakértő segítséget. Nem kell feltétlenül óriásit választani, olyat keressünk, amely méretében és formájában is illik hozzánk és az otthonunkhoz egyaránt – tanácsolja Kuvikné Végi Veronika. A karácsonyfa kiválasztása nem is feladat, sokkal inkább egy közös és örömteli családi program, ahol a válogatás során is élménnyel gazdagodunk. Ha megragadnak minket az apró részletek, akkor remek választás a kolorádó fenyő, amelynek különlegessége abban rejlik, hogy ezüstös levelein megcsillannak a fények. Ráadásul az ezüstfenyővel ellentétben e növény tűlevelei nem szúrnak. Sokan „lebecsülik” és kevésbé kedvelik a lucfenyőt, mivel jelentős mennyiségű levelet hullajt – de csak kivágott állapotában -, ám egyik fajta sem áraszt olyan kellemes illatot, mint a luc.

A fenyőfa meghálálják a törődést, hisz az ünnepekkor karácsonyfaként, utána pedig a kert színfoltjaként boldogít minket
Fotó: Zsedrovits Enikő

Kevésbé ismert a szerb luc, vagy más néven omorika, amelynek kicsi és szinte nem szúrós levelei vannak, így kisgyermekes családok számára is ideális. A színek játéka kel életre ezen az örökzöldön, hiszen a teteje zöld, amíg az alja ezüstös, kékes árnyalatokban tündököl. Mutatós vendég lehet az otthonunkban a koreai jegenyefenyő is, amelynek fejlett példányai különleges lila tobozzal örvendeztetnek minket.Persze azok is találnak szemet gyönyörködtető fákat, akik nem szeretnének nagyméretű fával ünnepelni. Nekik kiváló választás a cukorsüveg fenyő, amely pici, ám annál mutatósabb növény. Kis helyigénye miatt bárhol elfér, így például a gyerekszoba ünnepi hangulatát is emelhetjük vele. Illetve asztaldíszként is pompásan mutat, ha minifával szeretnénk feldobni az összképet.Sokan tartanak az élő fenyőtől, mert nem szeretnének a lehullott tűlevelekkel bajlódni. Abban az esetben, ha ez tartana minket vissza, ne tegyük, mert a gyökeres fenyő előnye, hogy alig hullik le néhány tűlevél. A konténeres fenyő 1-1,5 hétig szívleli a szobában. Ha kintről visszük be a fenyőfát (vagy fordítva) tartsuk be az zsilipelést – tanácsolja Veronika, így könnyebben átvészelik a növények az ünnepi kavalkádot. Ez azt jelenti, hogy fokozatosan szoktatjuk hozzá a növényt a hőmérséklet-változáshoz, ami a a következőt jelenti: A kertből behozott növényt először tegyük néhány napra a garázsba vagy bármilyen más fűtetlen helyiségbe. Miután ezt megszokta, utána kerülhet be a szobába, így nem lesz drasztikus a hőmérsékletváltozás, melyhez alkalmazkodnia kell. Ezt a folyamatot az ünnepek után fordítva is végezzük el.

Legyen kicsi vagy nagy, a valódi fenyő illata és látványa felbecsülhetetlen
Fotó: Zsedrovits Enikő

Ha évről évre szeretnénk, hogy a fenyőfánk az ünnepek alatt beköltözzön a szobába, válasszunk méretének megfelelő dézsát, így a tárolás és a mozgatás is praktikusabb lesz. Kis odafigyeléssel nem jelent nagy kihívást életben tartani az élő fenyőt, mert alapvetően strapabíró örökzöldekről van szó. Ennek ellenére, mivel a szobahőmérséklet melegebb, mint amihez hozzá vannak szokva, ezért néhány naponta öntözzük meg annyira, hogy a földje nedves legyen. Ha pedig vége az ünnepi időszaknak ültessük ki a kertbe vagy a társasház közös kertjébe, hogy egész évben élvezhessük látványukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában