Tudományról élesben

2017.11.15. 20:32

Drónrangadó és a tésztahíd próbája a helyi egyetemen

A Tudományos hét harmadik napján is figyelemre méltó rendezvényekkel rukkolt ki a Dunaújvárosi Egyetem.

Balla Tibor, Szabó Szabolcs

tészta

Zöld nap – kezedben a jövőd! Ezzel a szlogennel a Dunaújvárosi Egyetem A épületében és előtte a környezettudatosság szellemében történtek a dolgok tegnap. Bemutatták az egyetemi kutatómunkák eredményeit, a sportcsarnok folyosóján ki lehetett próbálni az Airwheel eszközöket egy szlalompályán, Werner Tamás bemutatta a Tesla tekercset és szemléltette annak működését. Elektromos autók (Nissan Leaf, Mitsubishi Outlander, I-miev) kiállítását lehetett megszemlélni az épületben és előtte, és kivonult a polgármesteri iroda környezetvédelmi osztályának legénysége is.

A Tudományos Hét programsorozatának szerdai kínálata meglehetősen sokszínűre sikeredett. A középiskolás csapatok legórobot építésben és programozásban mérték össze tudásukat

A délelőtt folyamán az egyetem P épületében hat középiskolás csapat mérte össze tudását. A Bánki, a Rudas, a Dunaferr ifjai nem másban, mint legórobotok programozásában versenyeztek. Az összecsapásra háromfős csapatok jelentkezhettek. A szervezők által kidolgozott építési és programozási feladatok teljesítése után a kész robotoknak követniük kellett egy megrajzolt pályát a start (kék) pozíciótól a cél (piros) pozícióig. Ha mindez nem lenne elég, még olyan feladatokat is kaptak a robotok, hogy a célban forduljanak körbe, és ha akadályt észlelnek 40 centiméteren belül, akkor induljanak el felé, és tolják odébb 20 centiméterrel. A végén, miután minden feladatot végrehajtottak, 5 másodperces késleltetéssel egy rövid „ünnepi” dallamot kellett lejátszaniuk.

A bátrabbak kipróbálhatták a Tesla tekercset is Fotó: ZsE

Burkus Ervin, a DUE Informatikai intézetének munkatársa, a zsűri elnöke elmondta, véleménye szerint a középiskolások számára ezek a feladatok közepesen nehéznek számítanak. Úgy tűnik, olyan részfeladatokat is tartalmazott a verseny, amikkel eddig még nem foglalkoztak, ennek köszönhetően kiéleződött a verseny. A tavalyihoz képest annyi változott, hogy akkor egy kartondoboz pálya oldalán kellett a színeket felismernie a robotnak, most pedig a földön.

A drónversenyre ahogy várható volt, sokan jelentkeztek Fotó: HK

A megmérettetést végül a Bánki iskola Csík Milán, Horváth Máté, Kiss Krisztofer Béla összeállítású csapata nyerte meg.

Drónok harca – jegyezhettük fel tegnap kora este az egyetemi sportcsarnokban, ahol repülő és egyben roppant intelligens megfigyelő szerszámok randevúztak lebegő eszközeikkel a népes közönség legnagyobb örömére.

A tésztahídkészítő versenyen ebben az évben is fantáziadús, látványos megoldások születtek Fotó: HK

A csodálkozásra nem marad sok idő, hiszen este fél héttől már az idei tésztahíd-építő verseny résztvevőit várták némi erőpróbára az A épület konferenciatermébe, ahol ismét egy szinte már hagyományosnak mondható feladványt kellett megoldaniuk a tésztahíd mérnökeinek. Egy kiló száraztészta, egy kiló házi ragasztó. A feszítőpróba izgalmai jóval lapzártánk után fejeződtek be, így mindezekről és drónrangadó eredményeiről pénteki számunkban olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában