A rendről és védelméről

2017.11.29. 14:52

Rendvédelmi pályaorientációs nap volt a Dunaferr szakgimnáziumban

Rendőrök, polgárőrök, tűzoltók, terrorelhárítók állították ki munkájuk eszközeit, és tartottak előadásokat.

police.hu

Peterdi Benedek épp az egyik leghitelesebb szakembertől, Gurisatti Gyula sportlövő paralimpikonunktól hallgathatta meg a céllövészet szakmai fortélyait a tegnapi rendvédelmi napon a Dunaferr iskolában Fotó: Ady Géza

Rendvédelmi szakmai napot tartottak szerdán a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Dunaferr Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája mindkét épületében.

Mégpedig hihetetlen sikerrel! S ez a siker nemcsak annak szólt, hogy a rendvédelmi ágazatban tanuló mintegy százötven-kétszáz diáknak nem voltak órái ezen a napon, hanem sokkal inkább annak, hogy érdekes és izgalmas szereplőkkel és programokkal találkozhattak.

A folyosókon és termekben például fegyver- és felszerelés-bemutató: távcsöves puska, gázálarc, álcaháló, periszkóp, távmérő fogadta a diákokat, s rendőrök tartottak pályaválasztási tanácsadást.

Dr. Kasznár Attila nemzetbiztonsági őrnagy előadása közben
Fotók: Ady Géza

Az előadóteremben például egy nemzetbiztonsági őrnagy, dr. Kasznár Attila egyetemi adjunktus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetbiztonsági Intézet Terrorelhárítási Tanszék vezetője tartott előadást a biztonságtudatosság kialakításáról. E semleges című értekezés viszont a többi között olyan hátborzongató esetekről szólt, mint a túszejtés, a tússzá válás: hogyan kell viselkedni ilyenkor? Röviden: higgadtan, és a rendőrök utasításait maximálisan, kérdés és mindennemű ellenkezés nélkül, azonnal betartva!

Dénes János tanár (hátul középen) Stein Péterrel (elöl, álcaruhában), Lajtos Mátéval (hátul balra) és Miklós Péterrel Fotók : Ady Géza

Nem kevésbé volt érdekfeszítő és újszerű a Zsarusztorik című találkozó, amikor Dunaújváros volt és mai rendőrkapitánya, Budavári Árpád rendőr ezredes – aki most már Sárbogárd rendőrkapitánya -, illetve Suszter Tamás rendőr alezredes – Dunaújváros jelenlegi rendőrkapitánya – válaszolt a műsorvezető Balogh Tamás (lapunk munkatársára) kérdéseire pályaválasztásáról, pályakezdésről, arról, hogy mi motiválta őket pályájuk során? Például az, hogy Veszprém megyei járőrként Suszter Tamás ott volt az emlékezetes robbantásos merényletek egyikének helyszínén, a Balatonalmádi és Veszprém közötti úton, biztosítóként. Budavári Árpádnak viszont fogalma sem volt arról, hogy érettségi után milyen pályát válasszon, találomra jelölte meg a Rendőrtiszti Főiskolát – s mint mondta: egy életre szóló szerelem lett ebből a véletlenből, nemcsak hivatás, hanem elhivatottság!

Kálomista József lézerpisztollyal lőtt célba: jó eredménnyel!

Zemankó Zoltán, az iskola igazgatója azt mondta lapunknak: eredetileg az európai szakképzési héthez kapcsolódva kezdték szervezni ezt az eseményt, amely egyre bővült, egyre izgalmasabb lett, amíg végül rendőrségi pályaorientációs nappá fejlődött. Legfontosabb célja, hogy a tanulókat a rendőri pálya felé ösztönözze. Úgy gondolják: az iskolában töltött négy év alatt az állam és a család befektet a gyerek képzésébe, s ez a befektetés akkor térül meg, ha a diákok megmaradnak a rendvédelmi pályán!

Peterdi Benedek épp az egyik leghitelesebb szakembertől, Gurisatti Gyula sportlövő paralimpikonunktól hallgathatta meg a céllövészet szakmai fortélyait a szerdai rendvédelmi napon a Dunaferr iskolában Fotó: Ady Géza

 

Tekintsék meg galériánkat is!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában