Vándorló kiállítás

2017.11.22. 20:45

A guruló „Menő Reformáció” városunkban járt

A reformáció 500. évfordulójára épített interaktív vándorkiállítás gördült be szerdán délelőtt a Városháza térre – csuklósbuszon vallás- és kultúrtörténet.

Szabó Szabolcs

a

Állandó feladványt jelent egy-egy adott kiállítás szervezőinek, hogy miként és milyen mértékben tudják megszólítani a szélesebb közvéleményt. A reformáció 500. évfordulójára a Reformáció Emlékbizottság és a Magyar Nemzeti Múzeum közösen építette fel a „Menő Reformáció” című vándortárlatot, amelynek kiállítóterét egy csuklós buszban alakították ki. A guruló múzeum bemutatja a reformáció nemzetközi és hazai történetét, jeles alakjait, de bőséggel mesél az elmúlt 500 esztendő kultúr- és vallástörténetéről is. A kiállítás október végén indult útjára és szerdán a Városháza téren állomásozott. Sokan éltek a lehetőséggel, hogy megismerkedjenek a reformáció történetével.

Esetlen fordulattal élve: tényleg menő, a „Menő Reformáció” címmel buszon közlekedő vándorkiállítás, amely szerdán reggel 9 és délután 17 óra között parkolt a Városháza téren.

A Kertész Botond, Zászkaliczky Zsuzsa és Kiss Erika kurátorok által felépített, részben interaktív tárlat számos fontos és érdekes információt tár(t) a látogatók elé, mindezt jól tagoltan, befogadhatóan és kiváló pedagógiai érzékkel.

A reformáció értékeit és hazai történetét mutatja be a vándorkiállítás Fotó: Ady Géza

Ugyanis, ottjártunkkor, szerdán délelőtt azt tapasztaltuk, hogy általános iskolások és idősebb polgárok is egyaránt hosszú perceken át szemlézték a tárlat anyagát. Mint megtudtuk, a Reformáció Emlékbizottság és a Magyar Nemzeti Múzeum közös munkálkodásának eredményeként létrejött vándorkiállítást azért pakolták fel egy 17 méter hosszú átalakított csuklósra, illetve buszba, hogy a városok mellett a legapróbb falvakba is eljusson a „Menő Reformáció”, amelynek legfőbb célja, hogy bemutassa a reformáció értékeit és hazai történetét.

A teljesen megújult busz ablakaiban negyven személy kapott helyet, Luther, Kálvin és Melanchthon mellett a magyarországi reformáció egyházainak jeles képviselői, fejedelmek, írók, költők, zeneszerzők, politikusok. A jármű oldalain pedig egy idővonal mutatja be a magyarországi reformáció főbb eseményeit egészen napjainkig. A kiállítás belső tere a lelkiség, az anyanyelv, a tanulás, a család, a gazdaság és a közélet minden korban érvényes témái köré rendezve azt mutatja be, hogy mit jelent ma a reformáció. A guruló „Menő Reformáció” remélhetően még visszatér térségünk több településére is, ha így lesz, ajánljuk, éljenek a lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában