Munkavállalás

2017.11.28. 07:00

Egyre népszerűbbek a nyugdíjas szövetkezetek az országban

Mit tehet egy dolgozni szerető nyugdíjas, ha nem akar folyton otthon ülni? Keresse meg a nyugdíjas szövetkezetet!

Pekarek János

Egyre népszerűbbek a nyugdíjas szövetkezetek! A dunaújvárosi Nyugdíjas Munka-Társ Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetnek már több mint nyolcvan tagja van. A szövetkezetbe való belépéshez tízezer forintos egyszeri vagyoni hozzájárulást kell letennie – ezen kívül a nyugdíjasnak már csak egyetlen dolgot kell fizetnie: a tizenöt százalékos személyi jövedelemadót!

A munkáltatónak is hasznos ez a forma, hiszen a szövetkezet leveszi a cég válláról minden adminisztráció, járulékfizetés terhét. Még az általuk jelenleg foglalkoztatott öregségi nyugdíjasokat is át tudja venni a szövetkezet.

Ilyen nyugdíjas például Sahin-Tóth Zoltánné, aki egy panzióban gondnok. Most már a szövetkezet tagja.

Sahin-Tóth Zoltánné
Fotós: Ady Géza

- Ugyanott dolgozom, ahol eddig, de most már szövetkezeti tagként: sokkal nyugodtabb vagyok, mert biztosabb a helyem, és a munkáltatóm is örül, mert jobban kijön ezzel a megoldással!

Varga Ferenc
Fotós: Ady Géza

Varga Ferenc alapító tagja a szövetkezetnek. Jelenleg nem dolgozik ugyan, de nagyon reméli, hogy hamarosan talál olyan nyugdíjasnak való feladatot, ami érzékeny derekát nem terheli majd túl.

- Úgy gondoltam, portásként még hasznosíthatom magam valahol!

Bedő Mihályné a közétkeztetésből vonult nyugdíjba, és most ezeket a tapasztalatait hasznosítja a Dózsa iskola konyháján, négyórás konyhai kisegítőként.

Bedő Mihályné
Fotós: Ady Géza

- Reggel hattól délelőtt tízig dolgozom, de már kértek rá, hogy vállaljak teljes műszakot, mivel nagy szükség lenne a munkámra! De az elsők az unokák, akik már ugyan kamaszodnak: ezért is mertem elfoglaltságot vállalni a nyugdíj mellé, de még mindig ők az elsők! Jól sportolnak, sok versenyük van, én pedig szeretek ott lenni minden szereplésükön! Így kapóra jött a szövetkezet, ami keresett nekem négyórás állást: ez épp elég számomra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában