itt az alkalom

2017.11.01. 14:00

Mire is figyeljünk, ha gyümölcsfát ültetünk?

Megkezdődött az őszi gyümölcsfaültetés: október közepétől már kaphatók a fiatal gyümölcsfák. A talaj kedvező hőmérséklete pedig ideális a kert bővítéséhez.

dh

A csemeték kiválasztása és elültetése során viszont több fontos tényezőt is figyelembe kell venni ahhoz, hogy a fák pár éven belül termést hozzanak. A fajták kiválasztásakor fontos eldönteni, hogy minimális, illetve permetezés nélküli biokertet vagy hagyományos kertet szeretnénk működtetni. Ha biokertet tervezünk, akkor érdemes a betegségekkel szemben ellenállóbb fajtákat választani. Almánál ilyen például a Florina, a Freedom, meggynél pedig a Csengődi fajta. Ha új kertet szeretnénk kialakítani, az ültetés előtt érdemes szétnézni, hogy milyen gyümölcsfajok vannak a környéken. Ha nincs például mandula vagy őszibarack, akkor ezek valószínűleg nem élnek meg az adott körülmények között. A talajminőség egy másik fontos szempont lehet.

Ha nagyon agyagos, kemény, sűrű és levegőtlen, nagyobb gödröt kell ásni és lazább talajjal, tőzeggel vagy egyéb talajlazítóval kell javítani a minőségen.Vásárlás után könnyen kiszáradhat a kis fa, ha nem figyelünk a szállításra. Burkoljuk zsákba vagy műanyag fóliába a gyökereket, hogy ne érje szél, akár egy napig is tartsuk vízben, többször is bőven locsoljuk. Ültetés előtt vágjuk vissza a gyökereket, hogy a földbe helyezés után a friss vágások mentén hamarabb terjeszkedjenek. A frissen ültetett fát locsoljuk meg jól, hogy a víz bemossa a földet a gyökerek közé. Felkupacolva, egy karóval érdemes megtámasztani a fát, amíg nem rögzül. Ha szeretnénk trágyázni a földet, figyeljünk rá, hogy a gyökerek ne érintkezzenek a trágyával, mert az bomláskor felmelegszik, és a gyökerek könnyen megfőhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában