hagyományőrzés

2017.11.25. 07:00

Cimbora rád köszöntöm fél kupámat – Szent Borbála Szakestély (videó)

Az Isteni Fényben Tündöklő Dicső Firmák minden évben szakestélyen hódolnak védőszentjüknek, Szent Borbálának.

Várkonyi Zsolt

A Szent Borbála Szakestély évtizedek óta az erdész, kohász, bányász és gépész közösség hagyománya. A múlt pénteken éppen huszonharmadik alkalommal találkoztak az Isteni Fényben Tündöklő Dicső Firmák a Duna-parti Lemezalakító szabadidőparkban az Országos Magyar Bányász és Kohász Egyesület dunaújvárosi tagjai szervezésében.

A hagyományos balek- és kupaavató szakestélyen a sikeres próbatétel után ez alkalommal avatták balekká Balogh Lászlót, az ISD Kokszoló Kft. nyugalmazott gazdasági igazgatóját, aki a kohász keresztségben az alias Koxfinánc nevet kapta „”keresztanyjától”, Polányi Zoltántól, alias Popótól és „keresztapjától”, Pász Pétertől, alias Koxdarától. A közösség tagjainak többsége helyben, a vasműben dolgozik.

 

Mint ismeretes Borbálát a kereszténység szentként tiszteli, ugyanis az egyházi feljegyzések szerint ő mindig segítette azokat, akik bíztak benne. A dicső firmák pedig, akik nem csak a szakestélyen, hanem a hétköznapokon is isteni fényben tündökölnek, nagyon bíznak benne. Persze nem csak benne, hanem a nyersvas- és acélgyártás jövőjében is. Mert legyünk őszinték! Fontosak a hagyományok, de mindez csak szép emlék lenne ezek nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában