Őszinteséggel és szókimondással

2017.11.16. 12:00

Még mindig sok a tabu!

A Döntésünk a jövőnk! című, a felelős szexuális magatartásról szóló megyei vetélkedőn sikeresek a gimisek!

Pekarek János

Széchenisek Fotó: Zsedrovits Enikõ

- Nagy lehetőséget látok ebben a sikerben: együttműködő csapatmunkával érték el a lányok, és ez hozzásegíthet minket ahhoz, hogy biológusokat toborozzunk, hogy sokan megszeressék ezt a tantárgyat, valamint ahhoz is, hogy sokan lelkesen nevezzenek újabb vetélkedőkre! Talán még továbbtanulási ötleteket is ad sokaknak! – mondta tanítványai (eddigi) sikereiről Kanálné Katona Edit, a Széchenyi István Gimnázium biológiatanára.

Viczai Ágota, Szenczi Nikolett, Molnár Zsófia és Deák Viktória ugyanis a Döntésünk a jövőnk! című Fejér megyei vetélkedőn az első fordulóban a 2. helyet szerezték meg. A vetélkedő a felelős szexuális magatartásról szól.

A csapat és felkészítő tanáruk: az első sorban balról Viczai Ágota, Szenczi Nikolett és Kanálné Katona Edit, a hátsó sorban balról Molnár Zsófia valamint Deák Viktória Fotó: Zsedrovits Enikő

Az első fordulóban egy plakátot kellett készíteni előre megadott témakörökben. A kifejezetten nehéz feladatot elegánsan és frappánsan oldották meg az ifjú hölgyek, akik alig múltak 15 évesek, illetve Zsófia épp beszélgetésünk napján ünnepelte 16. születésnapját. Az általuk készített plakáton egy sajátos, mindenki számára érthető szimbólumokból álló egyenlet látható: e szerint az alkohol és a drog négyzetre emelve hat a könnyelmű szexuális kapcsolat irányába, ami igen gyakran vezet nem kívánt terhességhez. Amíg (így szól az egyenletrendszer második sora) mértéktartó, érett magatartással ugyanúgy elérhető a jó buli, akár a szex is, de úgy, hogy az nem jelent bajt.

Minderről lenyűgöző őszinteséggel és szókimondással, mégis könnyedén beszéltek a tizedikes gimnazisták. Kifejezetten tájékozottan: az internet világában magától értetődően letöltve a megyei adatokat a megyében évente regisztrált mintegy 350 nem kívánt terhességről, aminek a fele abortusszal végződik: tíz év alatt egy kisvárost benépesíthetnénk a világra sem jött emberekkel... A lányok szerint szokatlan nyíltsággal zajlott eddig a verseny: ma még mindig sok minden számít tabunak, és bizony sok kortársuknál „menő” az ivás és a drog. A kettő között pedig félreérthetetlen az összefüggés...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában