Zomborban vendégeskedtek

2017.10.09. 19:50

A Szilágyi iskola szerb-horvát szakkörösei ismerkedtek a szerbiai várossal

A minap vendégségben jártak a Szilágyi iskola szerb-horvát szakkörösei a vajdasági Zombor (Szerbia) városának Testvériség-egység Általános Iskolájában.

DH-Információ

ddd

Tizennégy szilágyis kisdiák, Farkas Márta tagintézmény-vezető (aki egyben a szakkör és a Szilágyi Alapítvány elnöke is) szervezésében, Dunaújváros önkormányzatának segítségével, látogathatta meg szerbiai testvérintézményét. A csoportot elkísérte Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója – aki több évtizedes szakmai és baráti kapcsolatot ápol a zombori Városi Múzeummal – és Kátainé Bálint Anikó, a Szilágyi iskola pedagógiai asszisztense is.

Farkas Márta tagintézményvezető, szakköri elnök vezette a szilágyis küldöttséget Fotó: amatőr

A Testvériség Egység Általános Iskola igazgatója Tatjana Janicsity elmondta, hogy több mint 400 tanulója van az iskolának, ebből 30 tanuló a magyar tagozatra jár, ahol minden tantárgyat magyarul tanulhatnak 8 évfolyamon. A látogatásra összegyűjtötték ezeket a tanulókat, s a nagyobbakkal közös programot szerveztek a szilágyisokkal. A drámapedagógiát segítségül híva, ismerkedést segítő játékokat játszottak egy órában az iskolában. Ezután városnézésre hívták a csoportot, amelynek részeként megtekintették Eisenhut Ferenc festőművész A zentai csata című festményét, amely az 1896. évi millenniumi kiállításra készült, s a megyeház dísztermében található. A vendéglátás is különleges volt: mire a csoport visszatért az iskolába, már finom ebéd várta őket, az iskola egy-két tanára bográcsban csirkepörköltet főzött a dunaújvárosi csoportnak, Szuzi tanítónő pedig finom süteménnyel lepte meg a gyerekeket. A finom ebédet követően délután pedig a Városi Múzeumot tekinthette meg a csoport, ahol Zombor és környéke gazdag történelmi, régészeti és néprajzi gyűjteményét csodálhatták meg Branimir Masulovity igazgató jóvoltából, aki nagy szeretettel várta a küldöttséget.

Ismerkedést segítő játékok is szerepeltek a programban

Az élményekkel teli nap zárásaként, mindkét iskola határozott véleménye az, hogy nemsokára az együttműködés és a találkozás folytatása következik, mégpedig Dunaújvárosban, a Szilágyi iskolában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában