Ötvenéves az óragyár!

2017.09.11. 08:00

Egy nevezetes közösség ünnepelte fél évszázados jubileumát

Páratlan utat járt be az óragyár közössége az elmúlt öt évtizedben: vidéki gyáregységből sikeres vállalkozás lett!

Pekarek János

a

Ötven éve, 1967 tavaszán kezdődött meg a munka a Magyar Optikai Művek (MOM) dunaújvárosi gyárában – amely a 1989-ben önállósodott, majd részvénytársasággá vált. Kezdetben ébresztőórákat gyártottak (azóta is óragyárnak nevezi a helyi köznyelv és minden ott dolgozó a céget), majd táskaírógépeket, mérlegeket, számítógépes floppykat – máig összesen több mint százféle terméket!

Az óragyártást 1992-ben végleg befejezték, de azért a gyár köznyelvi neve máig megmaradt. A jeles évfordulót szombaton a gyárudvaron felállított sátrakban ünnepelte az óragyáriak közössége, akik mindig is úgy dolgoztak együtt, egymást segítve, mint egy nagy család. A gyerekeket ugrálóvár, arcfestés, kézműves-foglalkozások várták, mindenki kapott ingyen ebédet és sört, üdítőt, az ünnepi beszédek után pedig színpadi műsor szórakoztatta az egybegyűlteket. Bár egyszerre legfeljebb hat-hétszáz ember dolgozott a gyárban, az eltelt fél évszázad alatt több mint hatezer-hétszáz ember fordult meg az óragyárban!

A Momert ebédre is meghívta az ünneplő kollégákat Fotók: Ady Géza

A gyárudvaron felállított színpad és sátrak, zeneszó fogadta az óragyárba igyekvő dolgozókat és családtagjaikat szombaton délelőtt.

Az óragyár, ahogyan ma is emlegetik város-, sőt országszerte, vagyis a Momert idén ötven éve kezdte meg a munkát. Elsősorban azért, hogy a városban élő lányok és asszonyok számára munkalehetőséget teremtsen – végül ennél sokkal több lett a dologból.

Hingyi László önkormányzati képviselő is dolgozott itt

A fél évszázados jubileumra várták a régi és a mai óragyári dolgozókat és családjaikat. Ott volt a meghívottak között dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, dr. Györök György, a Budapesti Műszaki Főiskola dékánja, Hingyi László, a dunaújvárosi közgyűlés gazdasági és településfejlesztési bizottságának elnöke, Králik Gyula, a Dunaújvárosi Kereskedelmi Kamara elnöke.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő sok éven át volt a cég jogi képviselője

Az ünnepségen Urbán László, a Momert vezérigazgatója elevenítette fel az elmúlt öt évtized történéseit, küzdelmeit, sikereit.

Mint elmondta, egy évtizednyi előkészítés után kezdődött meg a munka a MOM dunaújvárosi gyárában, vekkerórák gyártásával. Ott kezdődött el az óragyártás, ahol korábban még finommechanikai gyártás sem létezett! Azonban hamarosan megkezdődött az összeszerelés mellett az alkatrészgyártás is, és kiépült a festő- és galvanizáló kapacitás is. 1976-ra letelepítették Dunaújvárosban az óragyártás teljes vertikumát.

Azonban hiába gyártottak évente közel egymillió darab órát, sok minden mással is kellett foglalkozniuk, hogy a gyár nyereséges legyen. Készítettek írógépet, mérleget (utóbbiból még ma is sokfélét gyártanak, Európa hat működő és sikeres mérleggyára között van a Momert!), számítógépes floppyt, konnektort.

1989-ben önállósult a gyár és részvénytársasággá alakult. 1992-ben végleg befejezték az óragyártást. Ma már elsősorban kisgépeiről ismerik a Momertet, konyhafelszereléseket, bébiápoláshoz szükséges cikkeket, is gyártanak, és a fémfeldolgozás mellett jelentős műanyagfeldolgozó kapacitást is kiépítettek. A Momert az Elektrolux magyarországi gyárának egyik legfontosabb beszállítója lett, amellett, hogy saját gyártású, illetve vásárolt termékek forgalmazójaként is ismert. Újjáélesztették a szerszámgyártást, betörtek az autóipari beszállítók piacára is.

Belépés a kapunál: balra Somogyi Mária, aki 43 éve dolgozik a gyárban

Ahogyan Urbán László büszkén említette: nincs olyan termékük, amiből ne kellene többet csinálniuk!

Ma több mint háromszáz dolgozójuk van, hatvanegy országba szállítanak termékeikből. Folyamatosan fejlesztik a gyártókapacitást, és egyre javítanak a munkakörülményeken, pályázatok révén. 2017 júliusában a Momert kapta a Nemzetgazdasági Minisztériumban Varga Mihály minisztertől a július hónap legsikeresebb kis- és középvállalkozásának járó címet.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő is üdvözölte az ünneplő óragyáriakat, munkatársait: ő tizenhét éven át volt a cég jogi képviselője. Átadta dr. Dorkota Lajos a MEKH elnöke és Cserna Gábor polgármester személyes üdvözletét és jókívánságaikat. Mint mondta, a város számára nagyon fontos volt az óragyár, amely Dunaújváros meghatározó középvállalatává vált, és képes világszínvonalú termékeket gyártani. A jövő útja kétségtelenül az, hogy magas feldolgozottságú termékeket készítsenek: ezt támogatja a kormány is!

Urbán László vezérigazgatónak (balra) fia, Urbán Attila stratégiai igazgató adta át a díszoklevelet

Az ünnepségen díszoklevéllel köszöntötték a legrégebbi dolgozókat. A gyár elsőként felvett alkalmazottja Radványi Rezsőné volt, aki 1967. április 25-én kezdett dolgozni. Ugyanazon a napon lett óragyári Hroncsik Zsuzsa és Fülöp Erzsébet is. Az első évben lépett be az óragyárba Magyaródi JózsefnéKőhegyi KárolynéOrosz MiklósnéMatolcsy MáriaDeássy FerencMaróti László. Díszoklevelet kapott Pahocsa Emil, a fővárosi MOM beruházási főosztályának alkalmazottja, az ő feladata volt a vidéki gyáregységek építészeti irányítása. Díszoklevelet kaptak a ma is a gyárban dolgozó, legrégebbi óragyáriak is: Fogas ImreSzalai TivadarDinnyés JánosnéSomogyi MáriaFodor IstvánFöldi TiborPapp SándorBarna JánosOroszi LászlóBálint IstvánnéCsekő JánosnéKrausz JánosnéUrbán László vezérigazgató, aki 1973-tól dolgozik a gyárban.

Az ünnepség után ebédre hívta meg dolgozóit és családtagjaikat a gyár, majd a gyerekek vidámságáról mini vidámpark és játszóház, a felnőttekéről Bellus István humorista gondoskodott.

Vincze Sándorné

nyugdíjas óragyári dolgozó

Dinnyés Csaba

a szerelőüzem vezetője

Matolcsy Mária

óragyári dolgozó 1967-től

Fiatalok voltunk, mindent megtanultunk, bár sokat jártunk képzésekre, tanfolyamokra, még külföldre is, az akkori NSZK-ba is, de én el se tudok mozdulni Dunaújvárosból! Jól éreztem magam ebben a gyárban, most lettem nyugdíjas...

Sok kihívással jár üzemet vezetni ebben a gyárban, szakmai és emberi kihívásokkal egyaránt, de így a jó! Gépészmérnök és mérnök-közgazdász vagyok, 2013-tól dolgozom ebben a gyárban, és nagyon jól érzem magam!

A pesti MOM-ból helyeztek ide Dunaújvárosba: teljesen összetörtem emiatt. De nagyon jó volt a közösség, egymást tisztelve, segítve dolgoztunk: nagyon jó volt! Barátságok, szerelmek, házasságok köttettek ebben a gyárban!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában