Szeméthegyek

2017.09.10. 22:00

Ön a kukába dobja, vagy mellé?

Látványos és szagos ügy borzolta a kedélyeket az elmúlt héten a Római városrészben. Kis túlzással szeméthegyek fogadták a Móra iskolába érkező diákokat és szüleiket.

Balla Tibor

f

Miután az eset nem egyedi, szinte minden városrészben akadt már hasonló eset, ami nagy felháborodást keltett a lakók körében, ezért érdemesnek láttuk alaposabban utánajárni.Történt, hogy a környéken lakók – tegyük hozzá teljes joggal – felháborodtak, hogy a Római körút 39-es lépcsőháza mögött, a Móra iskola bejáratától nem messze a kukák mellett legalább annyi szemét volt, mint az edényekben.

Amellett, hogy a látvány messze nem esztétikus, és a szagélményt is jobb lenne elfelejteni, közegészségügyi szempontból sem épp áldásos állapot.Ilyenkor természetesen mindenkinek megvan a saját véleménye, amit nehezen tart magában, ráadásul a többség tudni véli, ki a felelős, s mit kellene tenni ilyenkor. Ám alig vannak, akik tesznek is valamit. A helyzet azóta úgy tűnik megoldódott, ám mindenesetre tanulságos.

Ilyen esetekben a legelső, akire kiabálni, mutogatni szokás, a közös képviselő, mint mindennek az egyetemes megoldóképlete. Miért nem intézkedett, rendelt több szemetesedényt? Éppen ezért megkerestük az érintett lépcsőház közös képviselőjét, Hetényi Istvánt, aki egyébként városszerte több lakóépületnél látja el ezt a nem túl hálás feladatot, és feltettük a kérdést, hogyan alakulhatott ki ez az áldatlan állapot.

Hetényi István közös képviselő (jobbra) maga is segített a szemét eltakarításában Fotó: ZsE

- A helyzet az, hogy ebbe az ominózus lépcsőházba beköltözött egy kezelhetetlen csoport, összesen tizenheten, amiről engem senki nem értesített. Ráadásul mégegyszer ennyien járnak is hozzájuk rendszeresen Egy, másfél hónapom eltelt, mire rájöttem, hogy kik is okozzák a gondot. Megtaláltam a pizzás dobozon a nevüket, és hasonlók, és tudtam őket szembesíteni a helyzettel. Amikor augusztus végén már világos volt számomra, hogy ilyen mértékben megnövekedett a lakók száma, kértem a Dunanettnél, hogy számolják újra az edények mennyiségét. Maximálisan korrektek voltak, ma már megvan a szükséges tizenkét kuka, ami ilyen mennyiségű háztartási hulladék elszállításához szükséges. Fontosnak tartom elmondani, hogy nyilvánvalóan én is látom, ha nagyobb a szemétmennyiség, és nem kell túl sokat gondolkodni ahhoz, hogy tudjam, több kukára van szükség. Azonban én úgy gondolom, hogy néhány renitens lakó miatt nem feltétlenül kell a többieket büntetni, hogy aztán ők fizessék meg a plusz edényeket. Inkább időt, energiát szántam arra, hogy megpróbáljam elérni náluk, hogy a többiekhez hasonlóan ők is a kukába tegyék a szemetet, ne csak az ablakon dobják ki. Nyilvánvalóan ezt a módszert nem itt próbáltam ki először, vannak példák máshol, ahol működik, és azóta rend és tisztaság van. Miért szórnám el a lakók pénzét, amikor máshogy is meg lehet oldani? Utánanéztem, ennél a lépcsőháznál tizenkét éve ugyanaz a kukamennyiség. Lakásonként hatszáz forintból meg van oldva a szemétszállítás, nem kellett közös költséget emelni.

Márton László, a Dunanett Nonprofit Kft. ügyfélszolgálati vezetője elmondta, a szemétszállítók jelezték nekik is a problémát, hogy az edény mellé van dobálva a szemét. Felvettük a kapcsolatot a társasházzal és megegyeztünk az edény űrmérték növelésben. Mindvégig tartottuk a kapcsolatot a közös képviselővel. Ő maga személyesen is segédkezett az eltakarításban és mi is a kis gyűjtőjárművel kint voltunk, és részt vettünk a probléma megoldásában. Úgy gondolom, hogy a lakóknak is partnereknek kéne lenni ebben. Kevesen tudják, hogy az önkormányzati rendeletben is benne van, hogy ha úgy érzékelik a lakók, hogy több hulladék keletkezik, akkor azt jelezhetik nekünk is, és kérhetnek pótürítést, és nem lesz szükség kármentesítésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában