A JOGÁSZ VÁLASZOL

2021.07.28. 07:00

Szükséges-e a házassági szerződés?

teol.hu

Forrás: Pixabay

A házasulandók vagy házastársak között igen érzékeny téma a házassági vagyonjogi szerződés és az aggódó családtagok, barátok sokszor adnak kéretlen tanácsokat e körben. Mindezektől függetlenül egyre több fiatal dönt a házassági vagyonjogi szerződés mellett. Előző lapszámunkban már foglalkoztunk a témával, most folytatjuk Vesztergombiné dr. Kiss Edit ügyvéd tájékoztatása szerint.

Az ügyvédnő elmondta, hogy milyen tételek tartozhatnak a külön vagyonba, illetve beszélt a kivételekről is, ezek: a vagyonközösség fennállása alatt esedékes díjat; a személyét ért sérelemért kapott juttatás; a személyes használatára szolgáló szokásos mértékű vagyontárgy; továbbá a különvagyona értékén szerzett vagyontárgy és a különvagyona helyébe lépő érték.

A különvagyonnak az a haszna viszont, amely a házassági életközösség fennállása alatt a kezelési, fenntartási költségek és a terhek levonása után fennmarad, szerződés hiányában közös vagyon lesz, ugyancsak közös vagyonná válik a különvagyonhoz tartozó vagyontárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, ötévi házassági életközösség után.

A házassági vagyonjogi szerződés csak abban az esetben lesz érvényes, ha azt közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalják, vagyis a szerződést közjegyző vagy ügyvéd előtt kell megkötni. Harmadik személyek irányában csak abban az esetben lesz hatályos, ha azt bejegyezték a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Országos Nyilvántartásába, vagy ezen harmadik személyt bizonyítható módon tájékoztatták a szerződésről.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!