igazi ritkaságok

2021.06.12. 17:00

Különleges színek, illatok a kertben

Nem csoda, ha a megszokott, minden évben virágot hozó növények mellett vágyunk néhány különlegesebb darabra is. A császárkorona nemcsak nevében, kinézetében is igazán különleges, így minden kertben üde színfolt lehet.

Héjj Vivien/FMH

Fotó: Bückert Olgi

Szinte mindenki kertjében, udvarában, erkélyén vannak olyan növények, amelyeket főleg megszokásból vásárol. Jól tűrik a szárazságot, kevés a vízigényük, és a virágzásuk is garantált. A jól bevált növények pompája mellett néha mindenki szívesen gondoz egy-egy érdekesebb darabot, ehhez hoztunk most néhány tippet.

Itt van elsőként a selyem­akác, más néven alvófa. Különlegessége tollas leveleiben és gyönyörű rózsaszín virágaiban rejlik. Alvófa elnevezését azon tulajdonságának köszönheti, hogy levelei estére becsukódnak. Közepes méretének és gyors növésének hála a kisebb kertekben, előkertekben is jól mutat. A nagyobb példányok a kemény telet is jól viselik, mínusz 15 fokban sem lesz bajuk, ám a fiatalabb egyedeket érdemes megvédeni a hidegtől. Kedvelik a védett, napos, meleg helyeket, továbbá jól tűrik a szárazságot.

A császárkorona nemcsak nevében különleges, kinézete is páratlan. Az egyenes, hosszú száron élénk színekben pompázó narancssárga vagy citromsárga virágok és zöld levelek csüngnek. Az összhatás akaratlanul is egy koronára emlékeztet, így nevének eredete sem igényel magyarázatot. Ez egy olyan gyönyörű növény, amely nem igényel sok törődést, sőt! Akkor érzi a legjobban magát, és akkor fejlődik igazán, ha egyszerűen békén hagyjuk. A napos, félárnyékos helyeket kedveli, igényli a tápanyagban gazdag talajt. Hagymája télálló, így akár négy-öt éven át ugyan­azon a helyen maradhat.

Az elefántfül hatalmas le­veleinek átmérője az egy métert is elérheti, magassága nyolc méter. Kaspóban és a kertben egyaránt jól érzi magát. Kaspóban tartva csupán két méter magasra nő. Levelei hullámos szélűek, erezetük vi­lágos. Virágot ritkán hoz. A félárnyékos helyeken, táp­anyagdús környezetben érzi jól magát ez a különleges faj.

vezető képünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!