fontos lehet

2020.10.01. 09:20

Így válasszon cipőt, jó lesz a lábának is

A megfelelő cipő kiválasztása nem is olyan egyszerű. Összegyűjtöttünk néhány lábbarát, fontos szempontot.

duol.hu

A lábfej a természet csodája: 26 csont, 33 ízület és több mint 100 szalag alkotja. Minden lépésnél a testsúly két-háromszorosát kell elviselnie! Amikor cipőt vásárol, olyan zoknival próbálja fel, amilyet leginkább hord. Cipője legyen egy centiméterrel hosszabb, mint a lábfeje, így lábujjainak lesz helyük mozogni, és elkerülheti az esetleges kidörzsölődést.

A felsőrész ne nyomja a lábfejet, különösen az orrnál ne, mert az bőrirritációt, köröm­problémákat és lábujjgörcsöket okozhat. A cipő akkor megfelelő, ha be tudja görbíteni a lábfejét.

A lábbeli illeszkedjen jól a lábfejre a sarok körül, különösen edzőcipők esetén. Ha lába csúszkál a cipőben, az kiegyensúlyozatlanná teszi a járását, ami a lábboltozat fájdalmához és bőrirritációhoz vezet. A bélés legyen sima, gyűrődésektől és bármiféle kiemelkedő varrástól mentes, hogy ne irritáljon. A felsőrész legyen hajlékony, ne korlátozza a láb mozgását.

Mindig próbálja fel mindkét cipőt, mert nem egyforma a két láb, a legtöbb ember lábai enyhén eltérő méretűek. A lábfej kiszélesedik, amikor ránehezedik a testsúly, ezért állva is próbálja meg a cipőt, sőt járjon benne egy-két kört. Mindig jobb, ha délután vagy este megyünk cipőt venni, amikor lábaink a napi terheléstől kicsit nagyobbak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!