modellező rendezvény

2021.11.10. 12:00

Így dolgozik az Országgyűlés

Az Országgyűlés törvényhozó munkáját modellező rendezvény, felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára

uniduna.hu

Budapest, 2021. március 31. Az Országház, amely neogótikus, eklektikus stílusban épült Steindl Imre tervei alapján 1885 és 1904 között a Duna folyó bal partján. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Róka László

A program célja, hogy a hallgatók testközelből ismerhessék meg a törvényhozó munkát, a törvényhozás menetét és az országgyűlési képviselők munkáját. A hallgatók a program során kiegészíthetik elméleti ismereteiket és kipróbálhatják magukat a képviselők szerepében.

A Mint-a-Parlamentre jelentkező csoportok a jelentkezéssel egy időben egy logóval ellátott frakcióprofilt és a meghirdetett témák közül egyhez törvényjavaslatot nyújtanak be, melyet szeretnének előterjeszteni a program ülésnapján. A jelentkezett csoportok közül a szervezők hatot választanak ki, a benyújtott anyagok minősége és a jelentkezési gyakoriság alapján.

A kiválasztott hat csoport anyagait egy szakértő bizottság értékeli a következő szempontok szerint:

  • szakszerűség (mennyiben felel meg egy törvényjavaslat formai követelményeinek),
  • kidolgozottság (az adott területet mennyire részletesen szabályozza figyelembe véve a téma összetettségét)
  • felkészültség (választott témában való jártasság),
  • kreativitás (újító javaslatok megjelenése).
  • A bizottság által legtöbb pontot szerzett frakció törvényjavaslata kerül az ülésnapon megtárgyalásra, melyhez minden frakciónak lehetősége van módosító javaslatokat írni.

    Az ülésnapon bizottságokban, a törvényalkotási bizottság ülésén, illetve plenáris ülésen vitáznak. A program végén szavazásra kerül sor, ahol a törvényjavaslat elfogadásra vagy elutasításra kerül.

    A „játék” kimenetelét az befolyásolja, hogy az egyes frakciók hogyan tudják megnyerni a más véleményen lévőket maguknak. A meggyőzésre azért lesz szükség, mert minden frakció egyenlő létszámban képviselteti magát. A program végén a résztvevő csoportok sajtótájékoztatót tartanak, és véleményt nyilvánítanak a meghozott új törvényről.

    Helyszín: Országház (1055 Budapest, Kossuth tér 1-3.)

    Időpont: Az ülésnapra 2021. december 9-én (csütörtökön) kerül sor. Felhívjuk figyelmüket, hogy az időpontok a parlamenti programok függvényében változhatnak.

    Választható témák:

  • közoktatási tanrend
  • közbiztonság
  • tömegközlekedés fejlesztése
  • női kvóta
  • közösségépítés segítése
  • e-sport intézményesítése
  • klímavédelem
  • mindennapos mozgás
  • bruttó nemzeti boldogság
  • friss diplomások vállalkozás kezdési támogatása
  • Résztvevők:

    A programon hat hallgatói csoport vesz részt egyidejűleg. A csoportok létszáma maximum 20 fő lehet. Felhívjuk figyelmüket, hogy amennyiben ennél kevesebb hallgatóval érkeznek, az a szavazáson hátrányt jelenthet a többi csoporthoz képest. A csoporttagokat javasoljuk úgy összeválogatni, hogy a csoportba többféle érdeklődésű, tudású hallgató tartozzon.

    Jelentkezés módja:

    A programra jelentkezni a csatolt jelentkezési lap és egy előre megírt törvényjavaslat, valamint logóval ellátott frakcióprofil visszaküldésével lehet.

    A rendezvényre bármely felsőoktatási intézmény jelentkezhet az intézmény adatainak és egy – a felkészülést segítő – oktató adatainak megadásával. A programon vegyes – több intézmény képviseletében jelentkezett – csoportok is részt vehetnek, ekkor is kérjük a felkészítésért felelős oktatót feltüntetni. A jelentkezési lapon kérjük feltüntetni egy kapcsolattartó adatait is.

    A hatályos Kormányrendelet értelmében a rendezvényen kizárólag érvényes védettségi igazolvánnyal vagy applikációval rendelkező személyek vehetnek részt.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!