Együtt indultunk 45 éve

2019.03.26. 17:00

Beszélgetés érdekes és ismert emberekkel

A dunaújvárosi Munkásművelődési Központ az idén ünnepli negyvenöt éves fennállását. Ezt köszöntve a többi között az Együtt indultunk elnevezésű programsorozattal is emlékeznek az elmúlt csaknem öt évtizedre.

Agárdy Csaba

Kováts Rózsa, az intézmény vezetője erről így nyilatkozott lapunknak: – Egy talk-show-t indítunk, amelyben azokkal az érdekes és ismert dunaújvárosi emberekkel beszélgetünk, aki a Munkásművelődési Központból indultak. Annak idején az MMK klubjaiba, például a Pajtás Klubba, aminek én is tagja voltam, nagy dolog volt járni. Hét közben azért dolgoztunk jól az iskolában, hogy hét végén elengedjenek minket a szüleink az MMK-ba, mert jutalom volt ide járni.

Az Együtt indultunk sorozat első részét pénteken este láthatták-hallhatták az érdeklődők az MMK színháztermében. Kováts Rózsa első vendége Hum László volt, és hogy miért éppen ő, erre is választ kaptunk az igazgató asszonytól:

– Mondhatnám önös döntés volt. Annak idején együtt jártunk gimnáziumba, együtt verseltünk, gitároztunk fiatal éveinkben.

Ami a lényeg: már az első alkalommal bebizonyosodott, hogy az ötlet nem volt rossz, hiszen megtelt a színházterem nosztalgiázásra éhes emberekkel. (A sorozat negyedévenként egyszer jelentkezik.)

Hum Lászlóról tudni kell, hogy a dunaújvárosi egészségügyért tett rengeteget évtizedeken keresztül mint mentőtiszt, majd az önkormányzat egészségügyi titkára. A pénteki beszélgetésen azonban kiderült, rögös út vezetett idáig (Kováts Rózsa célja az éppen az volt, hogy a sokak által ismert embereket egy másik oldalukról mutassa be.)

Kováts Rózsa vendége, Hum László verselt, gitározott Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Hum László nem titkolta, nehezen indult az élete, nem tartozott az eminens diákok közé, sőt, a Münnich Ferenc Gimnáziumból ki is rúgták, majd nem kellett sem a pusztaszabolcsi, sem a dunaföldvári gimnáziumba sem. Így hamar dolgozni kezdett a papírgyárban. Előtte vadászpilótának jelentkezett, és legnagyobb meglepetésére meg is felelt, de egyszer egy hibája miatt – nem engedte ki a futóművet – ott hagyta az egészet. Emellett nagyon sokáig színész is szeretett volna lenni, a versmondás, a gitározás a mai napig élete része. Pénteken este is hallhattunk tőle több verset és dalt – mindegyiket magas színvonalon.

Megtudhattuk, hogy boldogan éli mindennapjait, öt gyermeke van, akik közül négyen pénteken este megtekintették a papát a pódiumon, aki nem vallott szégyent, megérdemelten kapott nagy tapsot a közönségtől.

Az is kiderült, hogy nem biztos, hogy minden döntése jó volt, bizonyos kérdésekben a mai napig bizonytalan, de összességében nem bánt meg semmit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!