jellemző volt a pánikvásárlás

2020.09.25. 17:00

A Nébih tanácsai az élelmiszer halmozására

A Covid–19 járvány kezdetén hazánkban is jellemző volt a pánikvásárlás, ami a védekezés szempontjából kedvezőtlen tömegjeleneteket okozott az üzletekben.

duol.hu

Forrás: illusztráció

Fotó: shutterstock

A hasonló helyzetek elkerülése érdekében élelmiszer-tartalékolási útmutatót állítottak össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Né­bih) szakemberei. Az ingyenesen letölthető kiadvány olyan gyakorlati tanácsokkal látja el a lakosságot, ami nem csak a különböző veszélyhelyzetekben hasznos, de hatékonyan segíti a tudatos otthoni „készletgazdálkodást” is. A kiadvány tanácsokat, ötleteket tartalmaz egyebek között az otthoni élelmiszer-tartalék összetételére, tárolására, felhasználására és természetesen az élelmiszer-hulladék keletkezésének elkerülésére.

Általában két hétre spájzoltunk be a karanténban

A Nébih májusi „karanténkutatásából” kiderült, a legtöbb család körülbelül kétheti élelmiszer-tartalékot igyekezett felhalmozni. Ez egyébként a szakemberek szerint optimális mennyiségnek tekinthető. A kétheti élelmiszer-tartalékkal, valamint a heti egyszeri (vagy még ritkább, esetleg online) bevásárlással csökkenthető a személyes kontaktusok száma, ami a megelőzés egyik legfontosabb eszköze. A Né­bih egyúttal játékos kihívásra invitálja mindazokat, akik az útmutató segítségével állítják össze otthoni élelmiszer-tartalékukat. A kihívás részletei megtalálhatók a hivatal Maradék nélkül programjának Facebook-oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!