2018.12.25. 09:00
A kulcsi boszik százötven adag halászlét főztek
A kulcsiak különleges módját választják a családi karácsonyi halászlé elkészítésének: bográcsokban főzik meg szenteste előtti napon egy közösségi rendezvényen, s ha már főznek, össze is mérik, kié a legjobb.
Negyedik éve már, hogy az önkormányzat és helyi civil szervezetek karöltve megszervezik a karácsony előtti halászléfőző-versenyt. Az előző évek kisebb-nagyobb sátraihoz képest a mostani helyszín profi volt: a korszerű és hatalmas sátor alá felsorakoztatott asztalokból választhattak maguknak főzési helyszínt a családok, civil közösségek, baráti társaságok tegnap délelőtt. Mint kiderült: rendezvényszervezéshez kapcsolódó pályázaton nyerték ezeket a sátrakat is, számos más eszközzel együtt.
Tizenegy óra tájban már mindenütt rotyogtak az alaplevek, filézték a halszeleteket, közben átmentek egymáshoz, beszélgettek, jó szívvel kínálták egymásnak a házi főzésű pálinkáikat, saját boraikat, az asszonyok sütötte pogácsákat, süteményeket.
Bodahelyi Gyula feleségével is fiával Bölcskéről érkezett: – Tavaly októberben vettünk itt egy kis faházat és eljöttünk a halpartira. Nagyon tetszett az a közvetlenség, kedvesség, ahogyan a polgármester fogadott bennünket. Szeretnénk ehhez a jó közösséghez tartozni.
Nem csak halászlék készültek. Hegedüs József például kiváló krumplit és fűszeres húsfalatokat, a Kemencés Kézműves Egyesület tagjai keszeget és pontyszeleteket sütöttek a verseny résztvevőinek. Jobb Gyula polgármester pedig ezúttal a polgárőr egyesülettel harcsapaprikást készített túrós csuszával. A polgármester örül neki, hogy jó a hangulat, és évről évre egyre többen választják a családi halászlé elkészítésének ezt a kellemes módját. Jótékony oldala is van a programnak: a tavalyi nyertesként most a Jövő Kulcsa Egyesület és a Vidám Emberek Közössége asszonyai alkotta Kulcsi boszik csapata főzte a 150 adagos közösségi halászlét két hatalmas bográcsban, amiből jutott a rászorulóknak is.
Jótékony oldala is van a programnak