orvos válaszol

2021.12.03. 15:00

Milyen módon akadályozhatjuk meg az elhízást?

A testtömegindex pontosan megmutatja, hogy magasságunkhoz és életkorunkhoz képest mennyire tér el testsúlyunk az ideálistól: túlsúlyosak, elhízottak, esetleg már kórosan elhízottak vagyunk.

teol.hu

Minél nagyobb az eltérés, annál biztosabb, hogy mielőbb lépnünk kell az egészségünk érdekében – mondta lapunknak dr. Ferk Dóra szekszárdi háziorvos. De mit tegyünk, hogy megelőzzük a szervi problémák kialakulását és megakadályozzuk a további hízást?

Az elhízás tényének megállapítása nem nehéz, fontos viszont a háttérben meghúzódó betegségek kimutatása, célzott kezelése. A már kialakult következmények felméréséhez és eredményes gondozásához teljes körű belgyógyászati kivizsgálásra van szükség, hiszen kimutatták, hogy az elhízottaknál a krónikus vesebaj kétszer, a cukorbaj nyolcszor, a májbetegség kétszer, a baleseti halálozás 1,3-szor, a műtéti halálozás háromszor magasabb, mint normális testsúlyúak esetén.

A háziorvos szerint minél fiatalabb a túlsúlyos személy, annál egyszerűbb a helyzet. Gyerekkorban általában még az is elég, ha a további hízást sikerül megakadályozni, hiszen a növekedés során várhatóan a normális testarány magától is helyreáll. Felnőtteknél azonban ez már nem elegendő, a testsúly normalizálásához dietetikus segítségét kell kérnünk, aki összeállítja a megfelelő étrendet – jelezte dr. Ferk Dóra.

Emellett fontos a bőséges folyadékbevitel, vitaminpótlás és egy mozgásterv. Elengedhetetlen, hogy legalább napi 20-60 percet töltsünk mozgással, kezdjünk a gyaloglással, lépcsőzéssel, később áttérhetünk akár a rendszeres szobakerékpározásra, úszásra is.

Ezek is érdekelhetik