2021.11.04. 12:00
Már most érdemes a földbe juttatni a dughagyma és az őszi fokhagyma gerezdjeit
Az élet minden területére igaz, hogy érdemes és kifizetődő előre gondolkodni, tervezni. Különösen akkor, ha illatos és lédús hagymát szeretnénk harapni vagy karikázni a húsvéti sonkához, ezért most kell megtenni az első lépéseket – írja a FEOL.hu.
A sonkahagyma a lilahagyma hosszúkás alakú testvére
Forrás: Shutterstock
Hatalmas sonkadarab a kétszer lecserélt, ezért nem olyan sós vízben, melyben fűszerek és fokhagymagerezdek zamatai oldódnak ki és jutnak be a hús rostjai és a puhán rezgő, nem túl vastag zsír rétegei közé. Mellette festéktől elszíneződött tojás és hosszú, illatos, zöld levelekkel csalogató zöldhagyma. Nos, erre a puha, fehér kenyérbe ágyazott, húsvéti örömöket idéző látványra még várni kell, de hogy addig is hasznosan teljen az idő, érdemes már most a földbe juttatni a dughagyma és az őszi fokhagyma gerezdjeit.
A Nébih hagymával kapcsolatos közleménye szerint a jó dughagyma egészséges, ép, száraz héjazatú, teljesen beérett, vagyis beszáradt nyakú és száraz gyökérzetű, megfelelően kemény, csíramentes, idegen szerves és szervetlen anyagoktól mentes, hagymája jellemző szagú. Fontos kiemelni, hogy a nagyobb dughagymából fakadó növény már a termesztés korai stádiumában felmagzik, ezért étkezési vöröshagyma termesztésére alkalmatlan, viszont nagyon jó zöldhagymának.
A fokhagyma esetében a leggyakoribb a fiókhagymás szaporítási mód. Ebben az esetben a külső, nagy gerezdeket dugjuk a föld alá, de egyes fajtáknál történhet a virágszáron fejlődő kis hagymák elültetésével is. Az ősszel elrakottak csak friss fogyasztásra alkalmasak tavasszal, betárolásra nem.