A településeken hallhattunk személyes emlékeket

2021.10.25. 09:00

Méltó módon emlékeztek meg és rótták le tiszteletüket a szabadságharc hősei előtt

Mezőfalva/Kisapostag Mezőfalván október 22-én délután az új helyszínen, a Spar áruház melletti parkban kialakított emlékhelyen rótták le tiszteletüket az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezők.

Horváth László

Az ünnepi programban először Papp Gyöngyi önkormányzati képviselő mondta el gondolatait. Beszédét Bibó István szavaival nyitotta: „A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem”. Majd személyes, családi emlékeket felidézve a forradalom eseményeiről hallhattunk szemelvényeket. Köztük említést kapott az a mezőfalvi fiatalember, aki a budapesti harcokban halt hősi halált. Papp Gyöngyi képviselő asszony beszéde után Polgár Lilla és Farkas Erik színművészek zenés, dalos összeállítását láthatták a résztvevők. Az ünnepi műsor után Mezőfalva önkormányzata részéről Márok Csaba polgármester és Masinka Csabáné alpolgármester helyezte el a tisztelet és emlékezés koszorúját a nemzeti zászló alatt. Utána civil szervezetek és állampolgárok gyújtottak mécsest.

Az önkormányzat részéről Márok Csaba polgármester és Masinka Csabáné alpolgármester helyezte el a tisztelet és emlékezés koszorúját

Kisapostagon a Petőfi park kopjafájánál koszorúztak az emlékezők. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójára rendezett ünnepségen október 23-án délelőtt Stermecki András evangélikus lelkész tartott ünnepi beszédet, amelyben az ´56-os események felidézése mellett az elmúlt évtizedek történelmi, társadalmi és politikai eseményei is hangsúlyt kaptak. Beszédében családi emlékein keresztül elevenítette fel a forradalom és szabadságharc budapesti történéseit, amiről a kommunista diktatúra alatt még otthon sem volt ajánlatos beszélni. Kiemelte: Nagy tisztelettel tekinthetünk a forradalomra és a hősökre, akik nem húzták meg magukat az otthoni bérlakások félhomályában, hanem kimentek az utcára, és a többszörös túlerővel szemben ki merték mondani: Éljen a magyar szabadság, és nem akarunk többé diktatúrában élni! Hogy mások mondják meg, mit szabad remélni! A beszéd után a Lilaakác Dalkör ünnepi műsora következett, majd a kopjafánál koszorút helyeztek el Kisapostag önkormányzata képviselői, a Magyar Nemzetőrök Országos Szövetségének képviselői, civil szervezetek tagjai és magánemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!