Az USA közellensége

2021.06.16. 16:00

A csúcson napi hatvanmillió dolláros a profit

A József Attila Könyvtár munkatársai közül ezúttal Farkas Petra ajánlja Juan Pablo Escobar: Apám, a drogbáró című könyvét.

duol.hu

„Édesapám azon képessége, hogy mindent zűrzavarba döntsön maga körül, határtalannak tűnt, az állam pedig képtelennek mutatkozott a bérgyilkosokból álló, mindenütt jelen lévő hadseregének hatástalanítására. Azonban még így is bármekkora hatalommal büszkélkedett is, bizonyos volt, hogy lépéseinek következménye előbb vagy utóbb rajtunk, a körülötte élőkön fog lecsapódni.”

Juan Pablo Escobar a világ legnagyobb drogbárójának, Pablo Emilio Escobar Gaviriának a fia. Könyvéből nemcsak a kegyetlen édesapa melletti mindennapokról, hanem a korabeli Kolumbiáról is képet kaphatunk. Juan Pablo mindent megtesz azért, hogy édesapja áldozatainak a családtagjait valahogy kárpótolja. Pablo Escobar kolumbiai drogbáró és narkoterrorista hatalmának csúcsán az egész világon megtermelt kokainmennyiségnek a nyolcvan százalékát tartotta kezében. 1989-ben a Forbes magazin szerint a világ hetedik leggazdagabb embere volt. Karrierje csúcsán napi hatvanmillió dolláros profitot termelt. Idősebb George Bush az USA első számú közellenségének nevezte. Escobar legismertebb mondása a következő volt: „Inkább egy sír Kolumbiában, mint egy börtöncella az Amerikai Egyesült Államokban.” Halála után a családját többször halálosan megfenyegették. Jelenleg Argentínában él a családja.

A Netflix Narcos címmel készített sorozatot az életéből

Escobar a „reneszánszát” éli a napjainkban. Könyvek jelennek meg róla, filmeket készítenek. A Netflix Narcos címmel tévésorozatot készített az életéből.

„Szégyellem, hogy a bírósághoz kell fordulnom azért, mert emlékeztetnem kell édesapám testvéreit, hogy Pablo Emilio Escobar Gaviria igenis létezett, a testvérük volt, és egyetlen jótevőjük. Apai családomban soha senki sem dolgozott önállóan, mindannyiukra igaz a mai napig, hogy ha felöltöznek, vagy vesznek egy kávét az utcán, azt mindig édesapám számlájára teszik, és nem a sajátjukéra.

Kolumbia nem tudta elfeledni, hogy kicsoda Pablo Escobar. A családja viszont annál inkább.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!