Nem mindenki fog örülni ennek az újításnak

2021.04.12. 15:00

Megújul a Google-térkép, új funkciót kap

Érdekes hír látott napvilágot az elmúlt napokban. A Google csapata fontos újítást tervez bevezetni a térképszoftverén.

Bajusz György

A klímaváltozás elleni harc jegyében átalakítják a térkép alkalmazásának navigációs rendszerét, így az a jövőben úgy tervez majd útvonalat, hogy a felhasználók útjuk során a lehető legkisebb szénlábnyomot hagyják – írja a BBC.

A jövőben a térkép a leginkább környezetbarát útvonalat dobja majd ki alapértelmezettként, de azt is jelezni fogja, ha akad olyan, amelyen jóval gyorsabban célhoz lehet érni. Olyankor a rendszer megmutatja majd a becsült károsanyag-kibocsátást, a felhasználó pedig annak alapján dönthet, hogy melyiket választja.

Az új funkciót – amelyet a Google előbb az Egyesült Államokban tervez bevezetni – nem lesz kötelező használni, aki nem kíváncsi a környezetbarát opcióra, lekapcsolhatja.

A felhasználó választhat majd: kisebb szénlábnyom vagy gyorsabb célba érés Fotó: pixabay

Ahhoz, hogy a rendszer meg tudja becsülni a káros­anyag-kibocsátás várható mennyiségét, a Google különböző autótípusok különböző utakon elvégzett tesztjeinek adatait veszi alapul, amihez az amerikai Nemzeti Megújulóenergia-laboratóriumtól (NREL) kap információkat. Az olyan tényezőket, mint az emelkedők és a lejtők hatása, a Street View alkalmazásban gyűjtött, valamint műholdképek alapján vizsgálják.

(Forrás: digitalhungary.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!