Mielőtt rohannánk az ebtelepre, gondoljuk át!

2021.04.18. 12:00

Hogyan válasszuk ki a leendő kisállatunkat?

A háziállatok sok szempontból kedvező hatással vannak az egészségünkre és a mentális jóllétünkre is – ezt több nemzetközi kutatás megerősítette. Így tudományosan is bizonyított tény, hogy a gazdák és a háziállatok közötti érzelmi kötődés javítja az egészségünket és jóllétünket.

duol.hu

Azoknak, akik házi kedvencet tartanak, alacsonyabb a vérnyomásuk, a koleszterinszintjük, továbbá hamarabb felgyógyulnak egy sebészeti műtét után. A szív- és érrendszeri betegségek esetében mérséklődnek a kockázati tényezőik. A szívinfarktuson átesett páciensek pedig az infarktust követő időszakot jelentősen nagyobb eséllyel élik túl, mint azok, akik nem tartanak kis­állatot. A házi kedvencek csökkentik a stresszt, erősítik az immunrendszerünket.

– Azért jó, ha van egy kis­állata az embernek, amelyről gondoskodhat, mert ez motiválja arra, hogy figyeljen rá. A gazdi és a háziállata között kialakuló kötelék erősíti és elősegíti azt is, hogy további kapcsolatot alakítsanak ki. Emellett egy kisállat rendszert visz a hétköznapokba, felelősségre tanít, és a közös séták szintén elősegítik azt, hogy motiváltak és egészségesebbek maradjunk a hétköznapjainkban – mondta S. Rita kutyatulajdonos.

Márti és Gizi már megtalálták az otthonukat Fotó: Sági Ági

Mielőtt azonban rohannánk az ebtelepre, érdemes utánaolvasni, milyen is a nekünk való kedvenc. Ezt az öt pontot érdemes alaposabban körbejárni: ki fogja ellátni a mindennapi teendőket? Milyen az életritmusunk? Hogyan állunk anyagilag? Ki lesz az állatorvosunk? És végül: ismerjük-e eléggé az állat fajtáját?

Egy madárpók, egy hüllő, egy rágcsáló komfortosan érzi magát akkor is, ha naponta csak kevés időt töltünk vele. A kutyák esetében a mindennapos séta (fajtától függően 1–3 óra) kötelező, és a macskát sem szabad sokáig magára hagyni. Nem szükséges egzotikus állatot választanunk ahhoz, hogy megterhelje a pénztárcánkat. Ha kutya mellett döntünk, a fajta kiválasztásakor végig kell gondolnunk, hogy egy nagy testű eb etetése, gyógyszerezése jóval nagyobb teher, mint egy kisebb testűé.

Fontos, hogy időben válasszunk állatorvost, akiben megbízunk. Ő segíthet az ötlet továbbgondolásában, s a döntéskor ellát bennünket hasznos tanácsokkal. Segíthet a fajta megítélésében, az állat tartási körülményeinek, táplálékának, ellátásának szabályaiban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!