ajándékozási etikett

2020.12.12. 12:00

Ősrégi szokás

Szakirodalomra támaszkodva, saját kutatással kiegészítve mutatja be Simigné Fenyő Sarolta az ajándékozás ősrégi szokását és változó gyakorlatát egy tanulmány keretében.

Szente Tünde

Nyíregyháza, 2014. április 21. A Margaréta Tánccsoport tagjai locsolkodnak a jánkmajtisi ház udvarán a húsvéti népszokásokat felelevenítõ bemutatón a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban 2014. április 21-én. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A felvezetőben azt írja, tudni kell, hogy az a tárgy, amelyik az egyik kultúrában tetszést vált ki, mások számára sértő lehet. Országon, de még akár családon belül is az évek során változnak az ajándékozással kapcsolatos szokások és az ajándékozási gyakorlat. A változás pedig felülírja mindazt, amit a szakirodalom vagy internetes források alapján megtudhatunk.

Nem illik vendégségbe fehér liliomot vinni Angliában, krizantémfélét Belgiumban és Magyarországon, mandulavirágot Indiában, rózsát, krizantémot és szegfűt Franciaországban, fehér színű virágot Japánban, kálát és liliomot Németországban. A felsorolt virágok ezekben az országokban vagy temetési kellékek, vagy az elmúlásra emlékeztetnek. A franciáknál a szegfűhöz a szerencsétlenség és a rosszindulat képzete társul.

Kést például nem illik ajándékba vinni, mert elvágjuk vele a barátságot

Nem illik ajándékba vinni Argentínában, Brazíliában és Magyarországon kést, mert ezzel elvágjuk a barátságot. Kínában ne ajándékozzunk szalmapapucsot és szandált, törülközőt, zsebkendőt és órát. Hollandiában a vendégségbe vitt bort sértésnek veszik, mert úgy értelmezik, hogy nem tartjuk elég jónak a házigazda választását. Oroszországban nem szabad kést, órát és kismacskát ajándékozni.

Vendégségbe szinte sehol nem illik üres kézzel érkezni. Illik virágot, édességet és jó minőségű italt vinni (kivétel az imént említett hollandoknál). Virág esetében legszerencsésebb választás a színes csokor, és lényeges, hogy az édesség, illetve az ital is minőségi legyen.

Az év legnagyobb ünnepe Finnországban is a karácsony. A gyerekeknek vagy személyesen viszi el a télapó az ajándékot, vagy a karácsonyfa alatt hagyja. Nagy-Britanniában karácsonykor szokás családtagokat és barátokat megajándékozni. Nem az ajándék pénzre váltható értéke a fontos, hanem az, hogy az a megajándékozott érdeklődésének megfelelő legyen. A britek karácsonykor nem adnak üzleti ajándékot, azonban köszönetet és jó kívánságokat tartalmazó üdvözlőkártyákat küldenek üzleti partnereiknek.

Oroszországban az év első hivatalos ünnepe az újév, amelyet január 1. és 10. között tartanak. A szilveszter az oroszok legnagyobb és legkedvesebb ünnepe. Orosz szokás szerint a december 31-ét megelőző héten a kollégák és a szomszédok ajándékot adnak egymásnak figyelmességük és nagyrabecsülésük jeléül. A barátok és a családtagok újév napján ajándékozzák meg egymást.

Mivel Törökország muzulmán ország, a karácsonyt nem ünneplik, ugyanakkor kialakulóban van az újévi ajándékozási szokás. India minden tartományában más és más szokások és elvárások vannak. Elvileg nem az ajándék értéke, hanem a komolyság és a szertartás módja fontos, valamint a tisztelet, amellyel átadják az ajándékot.

Szlovákiában ajándéknak, Isten ajándékának tekintik a gyermeket és minden olyan dolgot, amelynek sikerében, megvalósulásában nem bíztak, mégis bekövetkezett.

vezető képünk illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!