gondolatébresztő

2020.12.22. 09:00

Konkvisztádorok

Több mint hét éve írtam hasonló címmel a konkvisztádorokról. Mit sem vesztett aktualitásából a téma. No, de kik is voltak a konkvisztádorok?

Várkonyi Zsolt

2020.07.13. fémpénz, 100 FT-os Dunaújváros FOtós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko"

Többségük elszegényedett spanyol nemes, kalandor vállalkozó volt, akiket a bennszülöttek aranyának megszerzése motivált. A területek, amiket elfoglaltak, Spanyolország gyarmatai lettek. A hódításokért címeket, kiváltságokat, birtokokat, illetve a birtokokon vezető pozíciókat kaptak. Az indiánokat kifosztották és tömegesen gyilkolták őket kapzsiságuk és kegyetlenségük által vezérelve. A gátlástalan, mégis sokszor dicsőített kalandorokat nevezték konkvisztádoroknak.

Várkonyi Zsolt

Mire jók a konkvisztádorok? Nos, ők a „birodalom” határainak kiterjesztői, az eszme terjesztői és kizsákmányolói.

Felmerül a kérdés: vannak-e napjainkban konkvisztádorok? Igen, csak nem így hívják őket. Ma a globalizáció világában is közöttünk élnek, elszenvedjük őket. A multik, a nemzetközi vállalatok világában projektmenedzserek irányítják a cégeket. Messziről jött klónok, csinált vagy valós referenciákkal, határokon átívelő sikerekkel. A jelen dollárjaiban mérik az értéket, és nem abban, azokban, akik ezt létrehozták és nap mint nap létrehozzák. Ne legyenek kétségeink, hogy minden közösségben megtalálják hasonszőrű társaikat, akik a rövid távú előnyök érdekében sok mindenre hajlandók. És vannak jelentkezők, akik el- vagy beárulják társaikat. Mindig vannak, akik nem számolnak azzal, hogy egyszer rájuk is sor kerülhet, és nem lesznek az új konkvisztádorok kegyeltjei. Ugyanúgy, mint elődeiket címekben, kiváltságokban, jutalmakban (értsd: üveggyöngyökben, értéktelen csecsebecsékben) mérik meg.

„Ahol...az igaz a hazug egyre megy, ...s a félelem igazgat”

Persze reggel a tükör nem hazudik. Mindig a valós képet láttatja, azt a tekintetet, amit mások felé mutatunk. Szakállal vagy anélkül.

Gömöri György költő a nyolcvanas években papírra vetett szavaival élve – „...ahol a jöttmentek mondják meg ki a jött–ment, ...az igaz, a hazug egyre megy, ...s a félelem igazgat” –, ott nagyon nehéz értéket vagy közösséget teremteni. Ez a világ ilyenné vált, mert ilyenné tették. Tettük.

A konkvisztádorok a haszonszerzés biztos tudatában jönnek, és egyszer elmennek, de kegyeltjeik köztünk maradnak, mindig újra elrejtve valódi arcukat. Aztán az élet megy tovább, és kezdődik minden elölről...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!