MÁSODLAGOS AZONOSÍTÓT KELL MEGADNI

2020.09.21. 16:00

Milyen előkészületeket kíván meg az azonnali átutalások használata?

Teljesen új fejezetet nyitott az idén márciusban elindított azonnali fizetési rendszer a mindennapi bankolásban. Az azonnali fizetési rendszer nemcsak arról szól, hogy 5 másodpercen belül megérkeznek a maximum 10 milliós forint összegű átutalások, hanem szolgáltatások sora kapcsolódik hozzá, melyek egyszerűbbé, kényelmesebbé teszik a pénzügyek intézését.

Korondy Tamás/FMH

Az azonnali fizetési rendszer óriási számokat produkált fél év alatt: az ehhez kapcsolódó adatok szerint március elejétől szeptember elejéig több mint 53 millió utalás teljesült összesen 7811 milliárd forint értékben. Vagyis egy-egy azonnali utalás átlagértéke közel 147 ezer forintot tett ki, s ez a következő időszakban sem csökken. Várhatóan még nagyobb összegek fordulhatnak meg az azonnali rendszerben, hiszen szeptembertől, vagyis alig több mint két hete már az úgynevezett kötegelt átutalások is elutalhatók. Ezzel egyszerre több utalás, például egy cég dolgozóinak havi bére is kifizethető egy időben a rendszeren keresztül, így a bérek szinte azonnal megérkeznek. Itt fontos leszögezni, hogy több ezer vagy több tízezer embernek történő egyidejű utalások egyelőre még továbbra sem az azonnali fizetési rendszeren keresztül érkeznek meg. A Magyar Államkincstár azt is jelezte, hogy például a nyugdíjak továbbra is az éjszakai utalási rendszeren keresztül futnak majd be a bankszámlákra.

– Az új rendszer nemcsak felgyorsította az átutalásokat, hanem a következő időszakban a mindennapi bankolást, fizetéseket, vásárlásokat megkönnyítő szolgáltatásoknak is teret ad. Az úgynevezett „fizetési kérelem” például a rezsiszámlák kifizetésénél válthatja ki a csekket – nyilatkozta az ügyben Németh-Simkó Judit, az egyik vezető pénzügyi tanácsadó cég kommunikációs vezetője.

Az azonnali fizetési rendszerben már nem feltétlenül kell tudni a 3×8 számjegyből álló bankszámlaszámokat. Ugyanis azoknak az ügyfeleknek, akik a bankjuknál regisztrálták a másodlagos azonosítójukat – ami lehet e-mail-cím, mobiltelefonszám vagy adószám – ezek megadásával is lehet utalni. Németh-Simkó hangsúlyozta, eddig több mint 80 ezer másodlagos azonosítót regisztráltak bankszámláikhoz az ügyfelek, vagyis a bankszámlával rendelkezők milliós táborából még sokan nem léptek. Véleménye szerint érdemes igyekezni, mert lehetnek olyan bankok, amelyek a másodlagos azonosítók regisztrációjáért a jövőben díjat fognak kérni.

Egyelőre még kevés banknál elérhető, de várhatóan egyre többen felveszik majd palettájukra a készpénzes csekkfizetés riválisaként megjelenő „fizetési kérelmet”. Ez lényegében egy üzenet, amellyel jelezni lehet a másik félnek, hogy fizethet neki az azonnali fizetési rendszeren keresztül. Amennyiben a fizetési kérelem címzettje jóváhagyja a kérelmet és az abban szereplő összeget, ezzel gyakorlatilag ki is egyenlítette a fizetési kérelemben szereplő összeget. A háttérben ugyanis egy azonnali átutalás formájában meg is történik a tranzakció.

Ha a fizetési kérelem elterjed, akkor a különböző szolgáltatók, például az áramcégek, gázszolgáltatók fizetési kérelmet küldhetnek majd a fogyasztóknak, akik – ha egyetértenek az összeggel – akkor egy mozdulattal utalhatják is a pénzt, ami azonnal megérkezik. Hogy a fizetési kérelem és a hozzá kapcsolódó azonnali átutalások mennyibe kerülnek, az adott bankszámlához kapcsolódó díjak határozzák meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!