Olvasói levelet kaptunk a téma helyi anomáliáiról, a nemtörődömségről, sőt fenyegetésről is

2020.08.28. 10:00

Sokan fittyet hánynak a szájmaszk viselésére

Egyik olvasónk levélben fordult lapunkhoz (név, cím a szerkesztőségben), amelyben arról írt, hogy milyen anomáliákat tapasztalt a városban a szájmaszk viselését illetően.

Brousil Csaba

Fotó: LI

Mint írta, a Covid–19 által kiemelten veszélyes csoportba tartozó férje nem is mozdul ki a lakásból, csak a misére megy el. A templom távolsága miatt az utat autóbusszal teszik meg, ahol azt tapasztalták, hogy az utasok nemigen viselnek maszkot, sőt egy esetben a busz­sofőr arcát sem takarta szájmaszk. Kérdőre vonták, amire azt a választ kapták, hogy neki, mármint a sofőrnek nem kell ezt hordania, mert nem fertőz ő meg senkit. Sőt, mint írja, előfordult olyan eset is, hogy férjét, aki rákérdezett egy utasnál, hogy miért nem visel maszkot, válaszul veréssel fenyegették meg. Mint arról korábbi témába vágó cikkünkben már konkrétan beszámoltunk a szájmaszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön nem opció, nem választás kérdése, nem egyéni döntés eredménye, hanem mindenki számára kötelezően használandó védekezési forma.

A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 285/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet védelmi intézkedésként a 6 év feletti személyek számára a tömegközlekedési eszközön való utazás, valamint az üzletben történő vásárlás során szájat és az orrot eltakaró eszköz (például orvosi maszk, sál, kendő) kötelező viselését írja elő. A maszkviselési kötelezettség megszegése szabálysértésnek minősül, amelyre vonatkozó hatósági feladatokat az általános szabálysértési hatóságként kijelölt, területileg illetékes rendőrségi szervek látják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!