Július 31-ig a hitelintézetekben és a postákon is becserélik a bankjegyeket

2020.07.23. 08:00

A régi két- és ötezresek átváltásáról

A közelmúltban a Hírlap hasábjain már írtunk arról, hogy a jegybank időről időre megújítja a bakjegyeket és a pénzérméket.

Brousil Csaba

2020.07.09. Magyar Nemzeti Bank Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Fotó: ©Móricz-Sabján Simon

A régieket bevonja, és újakat hoz forgalomba, de ez nem jelenti azt, hogy nincs átfutási idő a két dátum között. Ebben a cikkünkben két ilyen fontos dátumra kívánjuk felhívni a figyelmet.

Mint megírtuk a régi két- és ötezres bankjegyeket is lecserélte a Magyar Nemzeti Bank. Mindkét bankjegy bevonási határnapja 2017. július 31. napja volt. Azaz eddig a napig lehetett ezekkel a bankjegyekkel fizetni a kereskedelemben. Viszont a hitelintézetek (bankok, takarékszövetkezetek) pénztárai és a postahivatalok a régi forintbankjegyeket a bevonás határnapjától számított három évig díjmentesen átváltják törvényes fizetőeszközre – olvasható a jegybank honlapján. Közeleg ez a határidő, úgyhogy mindenkinek érdemes feltúrni otthon a perselymalacot, a szekrényt, a cihát, és megnézni, van-e még ezekből a bankjegyekből otthon. Mert július 31-ig a hitel­intézetek pénztárai és a postahivatalok ingyenesen átváltják azokat érvényes fizetőeszközre. Érdemes azonban tudni, hogy a díjmentes átváltási kötelezettség csak az adott, bevont bankjegy címletével megegyező törvényes fizetőeszközre való cseréjére vonatkozik, tehát például egy régi 20.000 forintos bankjegyet csak egy új 20.000 forintos bankjegyre lehet ingyenesen cserélni.

Több mint 19 milliárd forint áll még ilyen bank­jegyekben

Amennyiben más címletben kéri a váltást az ügyfél, úgy az már címletváltásnak minősül, így a hitelintézet vagy posta a címletváltásért egyébként alkalmazott díjat számíthatja fel. Azt is jó tudni, hogy az átváltás a pénztárral rendelkező valamennyi pénzintézetnél kezdeményezhető, ami utunkba esik, az átváltásnak ugyanis nem feltétele, hogy ügyfelei legyünk az adott hitelintézetnek vagy ott egy másik tranzakciót is bonyolítsunk az átváltáson kívül.

A közelgő átváltási határnap után is átváltja a bankjegyeket a Nemzeti Bank Fotó: MSS

Aki nem kíván élni ezzel az egyszerűbb lehetőséggel az már csak a Magyar Nemzeti Bank pénztárában válthatja át régi bankjegyét, igaz, azt megteheti mind a kétezres, mind az ötezres esetében 2037. július 31-ig. Érdemes azonban tényleg feltúrni az otthoni pénzes rejtekhelyeket, mert a napi.hu kiderítette a Magyar Nemzeti Banknál, hogy a régi kétezer forintos bankjegyből még 3,9 millió darab, a régi ötezer forintos bankjegyből pedig 2,3 millió darab nem érkezett vissza a jegybankba. Ez 19,3 milliárd forintot tesz ki, igaz ez egy elméleti mennyiség, ugyanis az MNB-nek arról nincs pontos adata, hány darab bankjegy semmisült meg, veszett el örökre vagy maradt külföldieknél, akik nem foglalkoznak a visszaváltással – írja szintén a napi.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!