Várhatóan még két hétig tart a Vasmű úti parkolók lezárása

2019.11.25. 10:00

A vizsgálat után döntenek a fákról

Várhatóan az előttünk álló napokban eldől, mi lesz a Vasmű úti platánsor sorsa, azaz mely fákat kell fokozott balesetveszély miatt kiemelni, és melyeknél lesz elegendő beavatkozás a lombkorona megújító visszavágása.

Szabó Szabolcs

Fotó: LI

A múlt héten csütörtökön és pénteken egy szakcég műszeres és terheléses vizsgálat keretében mérte fel a platánok állapotát.

Mezei Zsolt általános alpolgármester a vizsgálatokkal kapcsolatban közölte, a szakemberek szerint döntően nem a közelmúltban lezajlott Vasmű út felújítás okolható egyes fák rossz állapotáért. Problémát okoz, hogy a fák gyökérzetének közvetlen közelében húzódnak a közművezetékek, és emiatt csökken a fák teherbíró képessége.

– Természetesen arra törekszünk, hogy a lehető legtöbb platánt megmentsük, ám a balesetveszélyes, beteg, rossz állapotban lévő fákat kivágjuk, és a szakemberekkel egyeztetve döntünk majd a pótlásukról. Olyan fajtát keresünk majd, amely jól bírja a speciális városi létet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!