Szükség van-e szervezetünknek étrend-kiegészítőkre?

2019.03.30. 12:00

Fontos, hogy egyénre szabottan alkalmazzuk

A Kiss Kálmán Művelődési Házban megtartott rendezvényen a sokakat érdeklő témában először a hiánybetegségek okairól hallhattunk bővebb ismereteket.

Horváth László

Kinek van szüksége étrend-kiegészítőre? Akinek valamiből hiánya van – hangzott az egyszerű válasz. A folytatásban részletesebben is taglalta dr. Kemény János főorvos a hiánybetegség okait, köztük az elégtelen bevitel, fogyókúra, diéta, éhezés, speciális étrend és még számtalan ok lehetséges. A hiánytünet, hiánybetegség megelőzésére, kezelésére a helyes étrend a válasz. A lényeg az összetétel és a mennyiség. De mi van akkor, ha valamilyen oknál fogva természetes úton nem tudjuk, vagy nem akarjuk bevinni ezeket a tápanyagokat, vitaminokat, nyomelemeket? – tette fel az újabb kérdést az előadó.

Dr. Kemény János előadása Mezőfalván Fotó: Horváth László/Dunaújvárosi Hírlap

Döntő az összetétel és a gyártástechnológia, valamint az sem mindegy, természetes alapú, vagy mesterséges (szintetikus) úton állították elő. Helyesen kizárólag egyénre szabottan merülhet fel az étrend-kiegészítők szedése – hallhattuk a javaslatot az orvostól, aki kitért egyebek között a szedés különböző formáira, az étrend-kiegészítők hazai helyzetére, a lakosság és a szakma ez irányú ismereteire és törekvéseire. Szót ejtett a piac szabályozásának szükségességéről. Véleménye szerint reális ismereteket kell nyújtani a különböző termékekről. Csak ez vezethet az étrendkiegészítő-piac megtisztításához, az egészséget veszélyeztető tényezők minimalizálásához – hallhattuk az előadásban. Összességében tehát dr. Kemény említette a megfelelő szakmai tájékoztatók és az együttműködés hiányát, ám nem zárta ki az életünkből e szerek hasznosságát.

Összetett dolog

Megbizonyosodhattunk a kitűnően felépített előadás alatt, hogy rendkívül összetett dolog az étrend-kiegészítők alkalmazása, akár hiánybetegség miatt, vagy más okból van szükségünk rá. Kemény doktor említette a megfelelő szakmai tájékoztatók és az együttműködés hiányát. Megfelelő szakembert, vagy orvost ugyanolyan nehéz találni hozzá, mint eligazodni az étrend-kiegészítők dollármilliárdokkal megtámogatott, kusza világában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!