Bíróság

2024.03.07. 15:30

Itt az ítélet a halálos gyalogosgázolásos ügyben

A Székesfehérvári Járási Ügyészség vádirata alapján mondta ki bűnösnek a járásbíróság azt a férfit, aki tavaly januárban a zebrán ütött el egy gyalogost - tájékoztatta szerkesztőségünket a vármegyei főügyészség helyettes sajtószóvivője.

Duol.hu

Fotó: Domján Adolf

A vádirati tényállás szerint a vádlott tavaly január 18-án a kora esti órákban Székesfehérvár belterületén közlekedett személygépkocsijával, éjszakai látási viszonyok között, esős időben, nedves útburkolaton. 

A férfi a megengedett sebességet minimálisan túllépte, és a sebességét akkor sem mérsékelte, mikor egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyhez közeledett. Mivel a férfi a gépkocsi sebességét nem a látási viszonyokhoz igazította és figyelmetlen is volt, nem vette észre a zebrán átkelő, világos ruházatot viselő gyalogost, akit gyakorlatilag fékezés nélkül elgázolt. 

A baleset következtében a sértettet életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, ahol röviddel a balesetet követően elhunyt. 

Fotó: Domján Adolf

A rendelkezésre álló adatok szerint a balesetet az idézte elő, hogy a vádlott a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet nem a kellő körültekintéssel és óvatossággal közelítette meg. 

A férfit a Székesfehérvári Járásbíróság az ügyészség indítványa alapján bűnösnek mondta ki halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében, őt 1 év 8 hónap fogházbüntetésre ítélte és 4 évre eltiltotta a járművezetéstől. 

Az ítélet nem jogerős, mivel a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be a bíróság döntésével szemben. 

Az ügyben kiadott korábbi rendőrségi közlemény itt olvasható.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában