Kiberbűnözés

2024.02.02. 13:30

Ismét online csalót fogtak a vármegyei rendőrök

Újabb online csalót fogtak el a bicskei rendőrök. Ezúttal egy 22 éves tiszaeszlári férfit gyanúsítottak meg a Mátrix Projekt keretében - írta közösségi felületén a vármegyei rendőrkapitányság.

Duol.hu

Telefonos átverések, csalók, csalások, bűnözés

Fotó: Fehér Gábor

Csalás miatt indult eljárás ismeretlen tettessel szemben 2023 augusztusában a Bicskei Rendőrkapitányságon. Egy csákvári nő tett bejelentést arról, hogy online piactéren meghirdetett merev falú medencét szeretett volna megvásárolni. A hirdetővel megegyezett a piaci árnál jóval kedvezőbb vételárban, amelyet el is utalt. A terméket azonban nem küldte a csaló, és azóta elérhetetlenné vált.

A bicskei nyomozók rövid időn belül feltérképezték a bűncselekmény elkövetése mögött álló személyt, és zárolták a bankszámláját. A rendőrök a nyomozás során vizsgálták a bankszámla egyéb gyanús tranzakciós adatait is, és kiderült, hogy a csaló 2023 januárjától kezdődően további 39 áldozatot ejtett tévedésbe.

A feltételezett elkövetőt 2024. január 25-én tiszaeszlári otthonában elfogták, és üzletszerűen elkövetett csalás vétség miatt gyanúsítottként kihallgatták. Beismerő vallomást tett.

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy ne utaljanak előre ismeretleneknek semmilyen termékért, amit az interneten hirdetnek meg! A digitális világban bárki bármilyen hirdetést feladhat, annak valóságtartalmát senki nem ellenőrzi. Ha a hirdetésben fénykép is szerepel, az sem bizonyítja, hogy az eladó valóban rendelkezik a termékkel, hiszen a fénykép bárhonnan letölthető.

A világháló biztonságos használata érdekében kérjük, fogadják meg további ajánlásainkat:

• Amennyiben az online térben szeretnének bármilyen terméket vásárolni, az áru kiválasztását követően mindenképpen nézzék meg a hirdető/eladó oldalát is. Ellenőrizzék le, hogy a korábbi árusításai során milyen értékelést kapott, megbízható-e, kapott-e esetleg kritikát és miért, mennyi értékesített terméke van. Gyanúra adhat okot, ha az eladó újonnan regisztrált és több terméket hirdet meg.

• Soha ne utaljanak előre pénzt ismeretlennek! Ha lehetőség van rá, akkor válasszák az utánvétes megoldást!

• Lehetőleg vásárlás előtt győződjenek meg személyesen a termék állapotáról és megfelelő működéséről!

Amennyiben minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerint illetékes rendőrkapitányságon vagy személyesen bármely rendőri szervnél, illetve a 112-es segélyhívó számon.

Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában