Futárcéges módszerrel verte át az eladót a csaló

2024.01.26. 19:15

Versenyt futottak az idővel, sikerült a dunaújvárosi rendőröknek visszaszerezni a pénzt

Alig két órán belül visszakapta a tőle kicsalt összeget az a besnyői fiatal, akit fülhallgatója értékesítése során 150 ezer forinttal károsított meg egy szélhámos egy internetes adok-veszek oldalon — erről számolt be a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Molnár Emese

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Mint azt részletezték, a fiatal nő közvetlen azután tett feljelentést a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon még január 17-én, miután észrevette, hogy online csalás áldozatává vált. Elmondta, hogy nem sokkal korábban fülhallgatót hirdetett meg eladásra az egyik népszerű közösségi oldal piacterén. A termékre (csevegő alkalmazáson keresztül) jelentkezett az álvevő, majd megbeszélte az eladóval, hogy egy futárcégen keresztül fogja lebonyolítani az ügyletet. Erről az üzenetváltásról két képet is megosztott a rendőrség, intő jelként mások számára.

A csalók általában álprofillal jelentkeznek, az ügylet után pedig elérhetetlenné válnak
A mostani eset során így próbálkozott a futárcéges-módszerrel a csaló

A későbbi sértett ezután kapott egy e-mail-t, amelyben egy linkre kattintva a saját pénzintézete internetes felületéhez megtévesztésig hasonló oldalra jutott, ahol megadta az összes online banki adatát. Ez egy adathalász oldal lehetett, és az elkövető a megadott adatok birtokában 150 ezer forintot szerzett meg az eladótól.

A 20 éves fiatal miután észlelte a tranzakciót, első dolga volt bejelentést tenni a rendőrségen, ahol a zsaruk haladéktalanul intézkedtek a 150 ezer forint visszaszerzésére, így a sértett alig két órán belül maradéktalanul visszakapta a kicsalt pénzösszeget.

A csalók módszereiről legutóbb Kiss Dénes rendőrőrnagy, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője nyilatkozott portálunknak.

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is:
— Soha ne adják meg banki adataikat, ne kattintsanak nem megbízható forrásból származó linkre vagy webhelyekre!
— Online banki tranzakciókat csak a bank saját online, megbízható felületén keresztül, illetve az előre telepített banki alkalmazásokban végezzenek!
— Kétség esetén még az adatok megadását megelőzően vegyék fel a kapcsolatot a pénzintézetükkel
— Vigyázzanak értékeikre!
— Ha mégis bajba kerülnek, azonnal kezdeményezzenek pénzvisszahívást a bankjuknál, illetve tegyenek feljelentést a rendőrségen!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában