Fejér

2024.01.24. 13:00

Tragédiát előzött meg a szén-monoxid érzékelő

Szén-monoxid-érzékelő jelzett egy családi házban január 23-án délben Pákozdon. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók műszeres mérései a gázkazán működése közben kimutatták a mérgező gáz jelenlétét - közölte honlapján a vármegyei katasztrófavédelem.

Duol.hu

20210712 ájulás, szénmonoxid. Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás

Mint írták a gázszolgáltató szakembere is a helyszínre érkezett. Az átvizsgálás során a kéményt is megbontották, kiderült, hogy vastag koromlerakódás leszűkítette a kürtőt, ezért a tüzelőberendezés mellett a kémény felülvizsgálata és tisztítása szükséges. Személyi sérülés nem történt.

Szén-monoxid a leggyakrabban akkor keletkezik, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Bármilyen nyílt láng forrása lehet a mérgező gáznak, függetlenül attól, hogy fűtenek, főznek, vagy vizet melegítenek vele. A kémény szabálytalan műszaki kialakítása, vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, a kémény ellenőrzéséről, és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában