Ügyészségi infó

2023.11.09. 21:00

Elítélt embercsempészek

A Székesfehérvári Járási Ügyészség vádirata alapján a járásbíróság elítélte azt a moldáv és ukrán embercsempészt, akik 2022. szeptember elején négy török állampolgárt próbáltak az osztrák határhoz szállítani.

Duol.hu

A vádirat szerint a moldáv állampolgárságú férfi a magyar-szerb határ közelében vette fel a menekülteket gépkocsijába azért, hogy őket az osztrák határhoz juttassa. Az ukrán állampolgárságú társa előttük haladt a gépkocsijával azért, hogy társának jelezni tudjon, ha rendőrségi gépjárművet észlel – tájékoztatta szerkesztőségünket Jászberényiné dr. Király Teodóra a Fejér Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője.

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság a moldáv személy által vezetett autót  ellenőrizni akarta, azonban a vádlott a gépkocsival elhajtott, nagy sebessége miatt az útról letért, és az árokban állt megt. A vádlott a helyszínről elmenekült anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a gépkocsiban tartózkodó török állampolgárok megsérültek vagy segítségre szorulnak-e. Ezután a moldáv vádlottat a társa felvette a gépkocsijába, majd őket 2022. szeptember 7-én a kora hajnali órákban a rendőrök igazoltatták.

Mivel a vádlottak anyagi haszonszerzés érdekében nyújtottak segítséget több személynek az államhatár jogellenes átlépéséhez, így cselekményük minősített embercsempészésnek minősül, emellett a moldáv vádlottat a bíróság – az ügyészi vádiratnak megfelelően – cserbenhagyás vétségében is bűnösnek mondta ki.

Előkészítő ülésen a vádlottak a büntetőjogi felelősségüket elismerték, őket a bíróság végrehajtandó börtönbüntetésre és Magyarország területéről való kiutasításra ítélte. Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában