Balesetek

2023.07.04. 09:00

Nyári közlekedés Fejér vármegyében: mire számítsunk idén?

A jó idő beköszöntével az M7 autópályán keresztül tömegek indulnak meg autóikkal a Velencei-tó vagy a Balaton felé, amely a nyári közlekedési balesetek egyik alapját képezi.

Duol.hu

Az M7-es Fejér megyei szakaszán több tragikus végkimenetelű nyári közlekedési baleset történt már. Az egyik legemlékezetesebb a 2021 augusztusában, Szabadbattyánnál történt buszbaleset

Fotó: Nagy Norbert (archív)

Ha pedig a településeken belülre merészkedünk, újonnan a rolleresekkel kell szembenéznünk, amely eszköz – és főleg annak használója – ugyancsak balesetveszélyes helyzeteket, baleseteket teremthet. Miért? A nyárral együtt járó nagy meleg az úton is tompítja érzékeinket, a többi között például lassítja a reakcióidőnket. Ám ez csak egy ok– írja társoldalunk, a feol.hu.

A mögöttünk hagyott hétvégék már jól mutatták, hogy beköszöntött a nyár. Ha az M7-es autópálya felé vesszük az irányt, főként pénteken, szombaton és vasárnap, egészen valószínű, hogy megnövekedett forgalommal találjuk szembe magunkat. Persze itt a „szembe” szót csak képletesen értjük, hiszen bár előfordul, hogy valaki rossz helyen hajt fel az autópályára és így rossz oldalon folytatja útját, azért mégsem ez a legjellemzőbb baleseti ok.

Mennyivel nő a balesetek száma az M7-esen nyáron?

Közismert, hogy az autópályákon való közlekedés a legbiztonságosabb az úttípusok viszonylatában – szögezte le lapunknak adott válaszában a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság, de gyorsan hozzátették: a forgalom nagysága és a jellemzően nagy haladási sebesség miatt a legkisebb zavar vagy figyelmetlenség is könnyen közúti balesetet eredményezhet. A nyár folyamán pedig – írták – folyamatosan számítani kell Fejérben az M7 autópálya zsúfoltságára, különösen a Balaton felé vezető oldalon, az első balatoni leágazásig.

A gyakorlati tapasztalatokkal kapcsolatban megtudtuk, hogy a torlódások, a forgalomlassulás lényegében bármely napszakban kialakulhat, erre minden, ezen a szakaszon közlekedőnek számítania kell, és ennek megfelelően kell megválasztani a haladási sebességet, valamint a vezetési stílust. Mára jellemzővé vált, hogy már az M7-es, M1-es közös kivezető szakaszáig visszatorlódik az induló forgalom, Érdnél rendszeresek a torlódások, sőt a budaörsi szakaszon már elkezdődik a lassulás. Ez még az utolsó nyári hétvégén is jellemző.

A leggyakoribb okok, amelyek közlekedési balesethez vezetnek

A Fejér vármegyei rendőrség tanácsokat is adott ahhoz, hogyan tudjuk – vagy legalábbis hogyan próbálhatjuk meg – elkerülni az autópályán jellemző leggyakoribb vezetői hibákat, illetve rossz vezetői szokásokat.

A nyári közlekedési baleseteknél jellemző hiba például a követési távolság be nem tartása, a lassabb jármű „tolása” a belső sávban. Ugyanígy gyakran előfordul a forgalom akadályozása, az indokolatlanul lassú menetsebesség választása, különösen a belső, úgynevezett „gyors” sávban. Amennyiben alacsonyabb haladási sebességet választunk, de utolérünk egy még lassabban haladó járművet, a sávváltásnál és az előzésnél – ha a körülmények és a jármű állapota, teljesítménye engedi – gyorsítsunk a megengedett legnagyobb sebességre az előzés mielőbbi befejezéséért, hogy indokolatlanul ne lassítsuk a forgalmat, s ezáltal ne indítsunk el fékezési láncot, amely torlódást, ráfutást okozhat! Kiegyensúlyozottabb ugyanis a forgalom ritmusa, ha a haladók alkalmazkodnak a pillanatnyi forgalmi dinamikához – azaz kerülik a két végletet: a gyorshajtást és az autópályaidegen túl lassú haladást.

A rendőrség elmondása szerint a figyelmetlen sávváltás is a baleseti tényezők között szerepel: az autópályán nagyon eltérő haladási sebességek is jellemzők, így sávváltást nem szabad kikényszeríteni. A vezetők csak akkor váltsanak sávot, ha ezzel nem kényszerítik fékezésre vagy a haladási irány megváltoztatására a másik sávban haladót! Ugyancsak figyeljenek a kis sziluettet mutató, de gyorsan közeledő motorosokra!

Ne előzzenek jobbról, ne használják a leállósávot haladásra! Amellett, hogy mindkét megoldás szabálytalan, váratlanul éri a többi közlekedőt. Ez pedig azért veszélyes, mert nagyobb sebességnél az autó kisebb kormánymozdulatra is érzékenyen reagál. Ne kényszerítsenek másokat kikerülő manőverre! Még a Budapest felé tartó háromsávos szakaszon se előzzenek jobbról! Ugyanígy tartsák be a Jobbra tarts! szabályt is, indokolatlanul ne haladjanak a belsőbb sávokban, ha üres a külső sáv is

– tette hozzá a rendőrség.

Teljes cikk itt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában