tudnivalók a tejesdobozon

2021.01.15. 17:00

A lényeg a dobozon van

Pár napja tejes dobozon is kampányol az Országos Tűzmegelőzési Bizottság. A testület egyik partnerével, az Alföldi Tej Kft-vel kötött támogatási megállapodás alapján a közelmúltban több százezer tejes dobozra szén-monoxid-érzékelőkkel kapcsolatos információk kerültek rá.

katasztrófavédelem

Budapest, 2011. május 19. Vásárlók eltűnt gyerekek fotóival ellátott tejesdobozt tesznek a bevásárlókocsijukba egy élelmiszeráruházban. Négyszázezer tejesdobozon és tízezer egyéb termék csomagolásán jelenik meg négy évek óta eltűnt magyar fiatal képe. Az egyedülálló akcióban, amely az 1000 Lámpás Éjszakája elnevezésű kampány része, december 31-ig lesznek láthatóak a négy fiatal, Till Tamás, Strehó Gergő, Ackermann Dávid és Gödöllei Dominika képei és adatai. Az eltűnt gyerekeket családtagjaik évek óta hiába várják haza. Az akcióhoz az Alföldi Tej Kft, a Crystal International Kft, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és az Országos Rendőr-főkapitányság mellett számos civil szervezet is csatlakozott.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Kallos Bea

Az év első két hónapjában naponta mintegy negyvenezer tejes dobozon lesz olvasható az Országos Tűzmegelőzési Bizottság üzenete. A fotó és figyelmeztetés a szén-monoxid-érzékelőkről szól, ezen felül a dobozon található egy QR-kód is, amely a katasztrófavédelem honlapjára navigálja az érdeklődőt, ahol további információk találhatóak a szén-monoxid-mérgezés, illetve a tűzesetek megelőzéséről. A vásárlók egyebek mellett arról is tájékozódhatnak, hogy mely szén-monoxid-érzékelők felelnek meg a jogszabályi előírásoknak, minőségi elvárásoknak. A bizottság évek óta azért dolgozik, hogy csökkenjen például a szén-monoxid-mérgezéssel járó káresetek száma. Ehhez nagyban hozzájárul, ha minél több háztartásban jó minőségű, biztonságot erősítő eszközt szerelnek fel.

A társadalmi célú üzenetet hordozó termékek már elérhetőek az üzletek polcain és várhatóan február végéig lesznek megvásárolhatóak. Ezt követően decemberben kerülnek ismét a polcokra a speciális információkat hordozó dobozos tejek.

2020 év végéig csaknem ezer alkalommal kérték tűzoltók segítségét a „csendes gyilkos” miatt. A lakásban a szén-monoxid-koncentráció akkor lépheti át az egészségre veszélyes határértéket, ha például egy gázzal működő, nyílt égésterű, tüzelő-fűtőberendezés (például vízmelegítő) környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás, esetleg valamilyen elszívó berendezés is működik. Ilyenkor a tökéletlen égés, esetleg az égéstermék visszaáramlása miatt mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül is mérgezhet, ölhet.

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon, egyre többen veszik komolyan a veszélyt. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. A megfelelő érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető, azokról most már az Alföldi Tej Kft. tejes dobozain keresztül is tájékozódhat a lakosság.

vezető képünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában